Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας εν μέσω οικονομικής κρίσης και κατάρρευσης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας

Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, υπέβαλε στον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Λουτφί Ελβάν εν μέσω οικονομικής κρίσης και κατάρρευσης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Στη θέση του διορίστηκε με απόφαση του Ερντογάν ο επιχειρηματίας Νουρετίν Νεμπατί.

Την Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι αντιτίθεται σε κάθε «συμβιβασμό» όσον αφορά τα επιτόκια, παρά τη βύθιση του νομίσματος.

Η λίρα έχασε την περασμένη εβδομάδα το 13% της αξίας της έναντι του δολαρίου μέσα σε λίγες ώρες, απώλεια που εν μέρει προκλήθηκε από τη μείωση των επιτοκίων. Διαφωνώντας με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο Ερντογάν εκτιμά ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό.

Όπως επιθυμούσε ο Ερντογάν, η Κεντρική Τράπεζα μείωσε και πάλι τα επιτόκια τον Νοέμβριο (από το 16 στο 15%) για τρίτη φορά σε λιγότερο από δύο μήνες, ενώ ο πληθωρισμός φτάνει το 20%, είναι δηλαδή τέσσερις φορές υψηλότερος από τον στόχο που επιδίωκε η κυβέρνηση. Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου, που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, θα είναι υψηλότερος από 20%.

Από την αρχή του έτους η λίρα έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας της.

Καμία δημοσίευση για προβολή