Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου, Ιωνάς Νικολάου για την υπόθεση του serial killer

Την παραίτηση του υπέβαλε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου, Ιωνάς Νικολάου, μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση του serial killer.

«Ενημέρωσα τον Πρόεδρο για την πρόθεση μου να παραιτηθώ, για λόγους ευθιξίας και μόνο», είπε ο κ. Νικολάου.

Και συνέχισε αναφέροντας ότι πρόθεση είναι να διοριστεί ανακριτής για την διεξαγωγή έρευνας, αλλά και ότι είναι «παντελώς άδικη η κριτική και η απόδοση ευθυνών στην κυβέρνηση και στον υπουργό Δικαιοσύνης».

Να υπενθυμίσουμε πως ο ίδιος δεν είχε ενημέρωση για τις καταγγελίες γύρω από τους χειρισμούς της Αστυνομίας και είχε αναφέρει χαρακτηριστικά :  «Έχω λάβει τις προσωπικές αποφάσεις μου, για τις οποίες ανάμενα να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την επιστροφή του από το εξωτερικό. Κατά την αυριανή συνάντηση (σήμερα 02/05), που έχω ζητήσει και θα έχω με τον Πρόεδρο, θα τον ενημερώσω για τις αποφάσεις μου και θα του επεξηγήσω τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιωνάς Νικολάου.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, είχε αναφέρει στα κρατικό κανάλι πως αν ήταν στην θέση του υπουργού Δικαιοσύνης θα είχε ήδη προχωρήσει σε υποβολή παραίτησης, όχι για λόγους προσωπικής ευθύνης αλλά για λόγους αξιοπρέπειας. Κίνηση που ενίσχυσε τη φημολογία ότι ο ΔΗΣΥ, λίγο πριν τις εκλογές, επιθυμεί μέσω μίας κίνησης εκτόνωση της μεγάλης αυτής κρίσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως με την αποκάλυψη των φόνων ο Ιωνάς Νικολάου τήρησε σιγή ιχθύος, με πηγές από το κυπριακό υπουργείο Δικαιοσύνης να επισημαίνουν πως στόχος ήταν να ολοκληρωθούν πρώτα οι έρευνες.

Περισσότερα σε λέξεις

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον Αρχηγό της Κυπριακής Αστυνομίας. Η ανακοίνωση του κ. Νικολάου ρίχνει ευθέως το μπαλάκι ευθυνών στην ηγεσία της Αστυνομίας αφήνοντας αιχμές ελλιπών χειρισμών.

«Με συγκλονισμό προς τα θύματα του στυγερού εγκλήματος που έχει αποκαλυφθεί τις τελευταίες μέρες, από την επομένη των γνωστοποιήσεων για πιθανούς ελλιπείς χειρισμούς που έτυχαν από την Αστυνομία οι καταγγελίες για τα ελλείποντα πρόσωπα και παρά το γεγονός ότι πριν την αποκάλυψη του στυγερού εγκλήματος δεν είχα οποιαδήποτε ενημέρωση αναφορικά με τις εν λόγω καταγγελίες και τους χειρισμούς της Αστυνομίας», ανέφερε.

Ο κ. Νικολάου ανάφερε ότι: «ως Υπουργός και ως Υπουργείο δεν έχουμε οποιαδήποτε αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να έχουμε τέτοια, αναφορικά με το χειρισμό ερευνών ή ανακρίσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών. Οι ανακρίσεις και διερεύνηση καταγγελιών υπάγονται κατ’ αποκλειστική αρμοδιότητα στις ανακριτικές αρχές που είναι η Αστυνομία, η οποία όποτε κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο αποτείνεται στο Γενικό Εισαγγελέα για οδηγίες. Η εκτελεστική εξουσία δεν έχει αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να αναμιγνύεται σε αυτές». Τοποθέτηση που αναδεικνύει και το ρήγμα μεταξύ του κ. Νικολάου και του επικεφαλής της Αστυνομίας.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ