Παράταση lockdown έως τις 22 Μαρτίου – Κλειστά τα σχολεία για δύο εβδομάδες σε όλη την χώρα – 20.000 ενεργά κρούσματα, τα 10.000 στην Αττική

Κλειστά σχολεία

Παράταση του lockdown τουλάχιστον έως τις 22 Μαρτίου, κλειστά σχολεία σε όλη την χώρα για δύο εβδομάδες ανεξαρτήτως επιδημιολογικού φορτίου, και μετάβαση οκτώ ακόμη περιοχών στο “βαθύ κόκκινο” και σε αυστηρή καραντίνα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι ανακοινώσεις έγιναν μετά την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που έκριναν ότι η ένταση της πανδημίας παραμένει πολύ μεγάλη για να υπάρξει, επί του παρόντος, οποιαδήποτε χαλάρωση.

Κλειστά σχολεία για δύο εβδομάδες

Ειδικότερα, αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε η αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες, σε όλη την Ελλάδα για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Σε«βαθύ κόκκινο» παραμένουν οι περιφέρειες Αττικής, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας (εξαιρουμένου του δήμου Σκύρου), Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Άρτας και Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Σάμου, Λευκάδας, ο δήμος Καλυμνίων, ο δήμος Ρόδου, ο δήμος Χίου και ο δήμος Ανωγείων.

Επίσης, από αύριο Σάββατο εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο» ως και 22 Μαρτίου, οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου, αλλά και οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Χανίων και ο δήμος Σκιάθου.

Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο»).

Καθαρά Δευτέρα

Για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στα υφιστάμενα μέτρα, σημειώνοντας ότι το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού μπορεί να το τιμήσει κάποιος εντός του οικείου δήμου του. Πρόσθεσε δε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει κανονικά.

Στο 4,5% ο δείκτης θετικότητας

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι «το επιδημιολογικό φορτίο συνεχίζει να αυξάνεται παρά τα αυστηρά μέτρα», σημειώνοντας ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.100 κρούσματα ημερησίως. Τόνισε ότι ο δείκτης θετικότητας υπερέβη πλέον το 4% και σήμερα ανέρχεται στο 4,5%, ενώ σε ορισμένες περιοχές στις οποίες έφτασε ακόμη και το 7%.

Οπως είπε, τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 20.000 σε όλη την Ελλάδα. εκ των οποίων τα 10.000 εντοπίζονται στην Αττική (8.500 την περασμένη εβδομάδα). Το υψηλότερο ιϊκό φορτίο διαπιστώνεται στον Πειραιά.

Η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε τη μείωση των ανθρώπων άνω των 80 ετών, που νοσηλεύονται πλέον στις ΜΕΘ. Αυτό το απέδωσε στη μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Η ίδια υπογράμμισε ότι παραμένει «ανοδική η πορεία του επιδημιολογικού κύματος», η οποία οφείλεται «σε συγχρωτισμό σε εσωτερικούς χώρους αλλά και σε εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός».

Πρόσθεσε δε ότι «έχουν αποτραπεί τουλάχιστον 12.000 κρούσματα λόγω του εμβολιασμού», ενώ υπογράμμισε ότι «ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca θα συνεχιστεί».

Μαγιορκίνης: Πάνω από το 1 το RT, εξαιρετικά εύθραυστη η κατάσταση

«Σημαντική είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, πλησιάζοντας τα δεδομένα του Νοεμβρίου, με σημεία βραδείας επιβάρυνσης, ενώ το σύστημα υγείας δέχεται έντονη πίεση η οποία θα διατηρηθεί για δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1 και η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη, προσέθεσε. Καλυτερη εικόνα, όπως είπε ο καθηγητής, περιμένουμε από την ερχόμενη Πέμπτη.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στη μείωση των επαφών μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητά μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή