Παρατείνει τον πόλεμο νεύρων στο Αιγαίο ο Ερντογάν – Μέχρι τις 27 Οκτωβρίου στην Ανατολική Μεσόγειο το Oruc Reis. H διπλωματία το “όπλο” της Αθήνας

πόλεμο νεύρων Αιγαίο

Συνεχίζει τον “πόλεμο νεύρων” στο Αιγαίο ο Ερντογάν, ο οποίος, όπως αναμενόταν, εξέδωσε αργά χθες το βράδυ νέα Navtex, με την οποία  οι έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο παρατείνονται μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.

Μαζί και οι φόβοι για ένα θερμό επεισόδιο.

Χθες το βράδυ,  το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ήταν σε απόσταση 30-35 ν.μ. από το Καστελόριζο.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το Oruc Reis έκανε νέα στροφή, όπως προκύπτει από το στίγμα του στο marinetraffic και κινείται προς τα δυτικά με μικρή ταχύτητα. Και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί, είναι τί θα γίνει τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, τα πλοία του Πολεμικού είναι σε πλήρη ανάπτυξη στην περιοχή και έχουν δημιουργήσει ένα “πλωτό φράγμα”, με παράταξη απέναντι από το τουρκικό ερευνητικό.

Την ίδια ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει ακάθεκτος την πολιτική των προκλήσεων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύει σε μοχλό πίεσης το ελληνικό αίτημα για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Η διπλωματία το “όπλο” της Αθήνας

«Η Αθήνα μετατρέπει την διπλωματία στο δικό της όπλο» δήλωσε χθες από τη Λευκωσία όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας.

«Δεν γίνεται η πλευρά της ειρήνης να προμηθεύει σφαίρες οι οποίες ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν απέναντι σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.», είπε.

Το εμπάργκο όπλων και η τελωνειακή σύνδεση Τουρκίας Ε.Ε.

H Aθήνα κορυφώνει τις  πιέσεις τόσο για το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία όσο και για τη διακοπή της τελωνειακής σύνδεσής της με την Ε.Ε – εξέλιξη που θα είχε σημαντικότατες οικονομικές συνέπειες για τον Ερντογάν.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται πεπεισμένη ότι αν δοθεί ένα τέτοιο σήμα από την Ε.Ε, έστω και υπό τη μορφή της απειλής, ο Τούρκος πρόεδρος θα το λάβει σοβαρά υπόψιν του, γιατί είναι απολύτως προφανές ότι η Τουρκία δύσκολα θα μπορούσε να βρει άλλους εξαγωγικούς προορισμούς σαν την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Επίσης, δύσκολα θα μπορούσε να διαπραγματευτεί εξίσου ευνοϊκές συμφωνίες με κάθε ένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Όλα αυτά, ωστόσο, δείχνουν και τη δυσκολία μιας τέτοιας απόφασης εκ μέρους της Ε.Ε, η οποία για πολλούς λόγους δεν θα ήθελε να δοθεί ένα σήμα συνολικότερης ευρωτουρκικής ρήξης.

Αυτό φυσικά δεν αναιρεί την πιθανότητα αναστολής των συζητήσεων με την Τουρκία ως προς την εμβάθυνση της τελωνειακής σύνδεσης και τη δυνητική μετατροπή σε πλήρη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου 

Μαζί με την τουρκική Navtex πήρε παράταση και η αγωνία για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το Oruc Reis κάνει έρευνες ενώ η ελληνική κυβέρνηση τους διαψεύδει.

Ο διοικητής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανησυχεί για την κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και υπενθυμίζει ότι λειτουργεί μία ανοικτή γραμμή Αθήνας – Άγκυρας όλο το εικοσιτετράωρο, για την αποφυγή ενός ατυχήματος.

Δεν έχει χρησιμοποιηθεί όμως ακόμη.

Καμία δημοσίευση για προβολή