Παράθυρο για μείωση στο πρωτογενές πλεόνασμα από Βρυξέλλες – Η Κομισιόν μετακινείται προς τις θέσεις του ΔΝΤ και “ακούει” τα επιχειρήματα της κυβέρνησης

Μήνυμα ΕΕ προς τη Μόσχα: Μη χρησιμοποιείσετε την τρομοκρατική επίθεση κατά της Ουκρανίας

 

H Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος – ενδεχομένως από το 2021 – “ακούγοντας” τις Ελληνικές αιτιάσεις και τις διαχρονικές θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες Βάλντις Ντομπρόβσκις,

  • «εάν δούμε ξεκάθαρα θετικές τάσεις στην ανάλυση του Ελληνικού χρέους, αυτό μπορεί να αντικατοπτριστεί στα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς αυτά τα δύο συνδέονται στενά».

Ο κ. Ντομπρόβσκις, τόνισε συγκεκριμένα: «σε ό,τι αφορά στο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα τον ξεπερνά για 5η συνεχή χρονιά φέτος και τον επόμενο χρόνο η πρόβλεψή μας δείχνει ότι θα πετύχει τον στόχο για 3,5% του ΑΕΠ… Πέραν του 2020, όπως ξέρετε, οι στόχοι για τα πρωτογενή υπάρχουν για έναν λόγο: ότι η Ελλάδα έχει μακράν το υψηλότερο ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ -περίπου 180%- και πρέπει να μειωθεί σε επίπεδα που θα θέτουν μικρότερους κινδύνους για την οικονομία. Με τέτοιο ύψος χρέους υπάρχει μικρό περιθώριο για λάθη πολιτικής. Οι στόχοι, όμως, βασίζονται στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Εάν δούμε ξεκάθαρα θετικές τάσεις στην ανάλυση του Ελληνικού χρέους, αυτό μπορεί να αντικατοπτριστεί στα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς αυτά τα δύο συνδέονται στενά»

  • Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους «μια έντιμη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα που ήταν το τίμημα το οποίο έπρεπε να πληρώσουμε για την πολιτική του κ. Τσίπρα». Και ότι, προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση μεθοδεύει μια προσέγγιση που από τη μιά θα επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στις Ελληνικές δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές και από την άλλη θα θέτει σθεναρά τη μείωση των πλεονασμάτων ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα.

Το ΔΝΤ επιμένει στη μείωση των πλεονασμάτων

Αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, το ΔΝΤ αναφέρει στην τελευταία έκθεσή του ότι για το 2019 το αποτέλεσμα “αναμένεται να είναι σύμφωνο με την δέσμευση της Ελλάδας προς τους Ευρωπαίους εταίρους για πλεόνασμα 3.5% του ΑΕΠ- αν και για ακόμη μια φορά εξαρτάται από την υπο-εκτέλεση των δημοσίων επενδύσεων, γεγονός που μετριάζει την ανάπτυξη”.

Για το 2020, το Ταμείο προτείνει “η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι να συναινέσουν σε μια πορεία χαμηλότερων δημοσιονομικών πλεονασμάτων, με δεδομένο το ευρύ οικονομικό περιθώριο και τις σημαντικές μη εξυπηρετούμενες ανάγκες σε κοινωνική και επενδυτική δαπάνη”.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή