Παρέλαση μεγάλων ονομάτων στο roadshow του Λονδίνου- Αναμένουν το σήμα για να τοποθετήσουν κεφάλαια στην Ελλάδα

Τα μεγάλα «σπίτια» έχουν αποφασίσει να επιστρέψουν στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Ήδη άρχισαν να κτυπούν την «πόρτα» των ελληνικών εταιρειών καθώς οργανισμοί όπως η T. Rowe Price συνομιλεί με εταιρείες, όπως η Motor Oil, o Mυτιληναίος, η ΓΕΚ, ο ΟΠΑΠ, την Lamda, την Βιοχάλκο.

Θα μπορούσε να πει κανείς βάσιμα, ότι, δισεκατομμύρια κεφάλαια αναμένουν το «σήμα» για να τοποθετήσουν στην Ελλάδα, κεφάλαια καθώς διαθέτουν ρευστότητα και η ελληνική αγορά είναι ακόμα στις 870 μονάδες – αν και οι μετοχές πολλών εισηγμένων αντιστοιχούν σε υψηλότερες τιμές Δείκτη, έως και 2.000 μονάδες. Για να αντιληφθεί κανείς πόσο μεγάλοι είναι ορισμένοι από τους παραπάνω οργανισμούς, αρκεί να αναφέρει ότι, η αμερικανική T. Rowe Price διαχειρίζεται 1,1 τρις. δολάρια με επενδύσεις σε 49 χώρες και εμπειρία 22 ετών στις επενδύσεις.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε εισηγμένος επιχειρηματίας «Τα προηγούμενα χρόνια τέτοιοι οίκοι δεν μας επισκέπτονταν καν, ούτε ζητούσαν ραντεβού. Τώρα το κλίμα έχει αλλάξει άρδην». Αν σκεφθεί κανείς τα υπό διαχείριση κεφάλαια των παρακάτω εταιρειών τότε αρκεί το 1-2% να τοποθετηθεί από το καθένα στην Ελλάδα προκειμένου να προκαλέσει μια αγοραστική έκρηξη, αλλά κυρίως, να δημιουργήσει ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον δίχως βίαιες διακυμάνσεις.

Συγκεκριμένα, στο 14ο ετήσιο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο στις συναντήσεις με τις 31 εταιρείες βρέθηκαν εκπρόσωποι από τις εξής εταιρείες : Τ ROWE PRICE, Βlackrock, BNP Paribas, DEUTSCHE BANK, FIDELITY MGMT & RESEARCH GOLDMAN SACHS, GSO, HAMBLIN WATSA INV COUNSEL, INVESCO JP MORGAN, ONE INVESTMENTS, SCHRODERS, SOROS FUND MGMT, STEWART INVESTORS, WELLINGTON, TT INTERNATIONAL.

Η κάθοδος λοιπόν εταιρειών, όπως η ιστορική Blackrock η οποία ξεκίνησε από Βρετανούς αξιωματικούς στην Αφρική, τα Αμοιβαία κεφάλαια Wellington, ο όμιλος της Αμερικανικής Τ ROWE PRICE, το Fund του Soros, οι Βρετανικές SCHRODERS, INVESCO κλπ αποτελούν θετικό σημάδι για το ελληνικό χρηματιστήριο, διότι αποτελούν τους επόμενους μακροπρόθεσμους επενδυτές, οι οποίοι δεν επενδύουν για τους επόμενους 5-6 μήνες, αλλά θα ποντάρουν στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, από την ελληνική οικονομία, όπως υποστηρίζει ξένος επενδυτής.

«Τέτοιοι οργανισμοί είναι το ανάχωμα απέναντι στα hedge Funds, τα οποία λυμαίνονται την ελληνική αγορά για μερικές ημέρες αποκομίζοντας κέρδη είτε από μετοχές, είτε σορτάροντας τις ελληνικές τράπεζες.Ύστερα από τις εκλογές και την πτώση του Αυγούστου, όπου πωλούσαν κυρίως οι επενδυτές που πόνταραν στις ελληνικές εκλογές, η ελληνική αγορά αναμένει τέτοιοι είδους επενδυτές», προσθέτει.

Περισσότερα σε λέξεις

Το ενδιαφέρον και η κακή συγκυρία με την διαμάχη ΗΠΑ- Κίνας

Προς το παρόν, το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι θερμό για την Ελλάδα καθώς οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται περισσότερο από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους ότι οι αξίες έχουν συμπιεστεί λόγω της κρίσης. Όμως, επειδή σε λιγότερο από δυο μήνες τελειώνει η χρονιά, κανείς από τους διαχειριστές δεν μπορεί να ρισκάρει τα κέρδη του, σε μια ρηχή ελληνική αγορά, η οποία δεν παρέχει προστασία, όπως συνέβη με την πτώση του Αυγούστου.

Με ανοικτό το θέμα της διαμάχης ΗΠΑ- Κίνας, το ρίσκο της Ελλάδας είναι αυξημένο, ιδιαίτερα όταν η αγορά είναι ρηχή. Το επόμενο διάστημα και ανάλογα με την έκβαση της πορείας των συνομιλιών θα κριθεί και η κάθοδος των κεφαλαίων στην Αθήνα.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]