«Παρέλαση» του Τουρκικού στόλου στη Ρόδο την 25η Μαρτίου – Ωμή παραβίαση συμφωνιών και μνημονίων. Ο Ερντογάν αμφισβητεί τον Ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο και λέει: «Έχει ο Θεός»…

Με μία «παρέλαση» του Τουρκικού στόλου μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου την ημέρα της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 – τη Δευτέρα 25η Μαρτίου – η Άγκυρα υλοποιεί τα … θετικά αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν.

Με την προκλητική αυτή ενέργεια η Τουρκία όχι μόνο ανατρέπει τις διακηρύξεις των δύο πλευρών τον περασμένο μήνα ότι “θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και θα  δρομολογηθούν νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης”, αλλά παραβιάζει επιδεικτικά ακόμη και βασικές προβλέψεις του Μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ (1988) που τα μέρη δεσμεύονταν για αποφυγή ασκήσεων τις ημέρες των εθνικών και θρησκευτικών  εορτών.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, επανέφερε χθες βράδυ την πάγια θέση της για περιορισμό του ενάεριου χώρου της Ελλάδας στα έξι ναυτικά μίλια, μη αναγνωρίζοντας τα διεθνώς αναγνωρισμένα δέκα ναυτικά μίλια.

Αυτά συμβαίνουν ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι η Ελληνική αεροπορία … προκαλεί όταν σηκώνει αεροσκάφη για να αναχαιτίσει τουρκικά σμήνη στο Αιγαίο. «Όταν κάπου – κάπου τα αεροσκάφη μας απογειωθούν στο Αιγαίο βλέπετε πως απογειώνονται και τα αεροσκάφη από την Ελλάδα, είπε. Όμως όταν απογειωθούν τα αεροσκάφη της Ελλάδας και τότε απογειώσουμε και τα δικά μας, μας λένε “γιατί τα απογειώσατε”, είπε και συνέχισε: Όταν εσύ απογειώνεις, τότε θα απογειωθεί και το δικό μου. Αυτή η υπόθεση δεν έχει συγχώρεση. Αν συμβεί κάτι άλλο τι θα γίνει; Ας δέσουμε τον γάιδαρο μας σε γερό κοντάρι και μετά έχει ο Θεός».

Ο “πόλεμος” των ανακοινώσεων των δύο υπουργείων Εξωτερικών

Περισσότερα σε λέξεις

Σε απάντηση των δηλώσεων Ερντογάν, το ΥΠΕΞ της Ελλάδας είχε εκδώσει, χθες το πρωί, ανακοίνωση σχετικά με τις Τουρκικές δραστηριότητες στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντας «απολύτως απαράδεκτη» την «προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία, υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία».

«Η Τουρκία, αναφέρει η ανακοίνωση, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ», όπως τόνιζε η σχετική ανακοίνωση, «θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα».

Επισήμαινε δε, ότι «στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα».

Τέλος το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την τουρκική ηγεσία «να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του», επισημαίνοντας ότι «η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα». Ως προς το Αιγαίο ειδικότερα, επαναλαμβάνει ότι «το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χακίμ Ακσόι, απάντησε αργά το απόγευμα στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

«Η ανακοίνωση που έγινε σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σχετικά με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο, αναφέρει η ανακοίνωση, ήταν αδιανόητη και παράξενη λόγω του χρόνου που γίνεται και του περιεχομένου της. Η Τουρκία έχει τη θέση ότι η ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να αποτελεί επίμαχο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι έχει 10 μίλια εναέριου χώρου πέραν των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων σε σαφή αντίφαση με το διεθνές δίκαιο. Αυτή η υπόθεση, που η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ως απειλή τις πτήσεις της Τουρκίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, και τις παρουσιάζει ως παραβιάσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατή με την Συμμαχική Αλληλεγγύη και τις σχέσεις καλής γειτονίας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]