Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή για εξοπλιστικά και Ουκρανία. Τι θα απαντήσει στο «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ για τα Rafale

Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή για εξοπλιστικά και Ουκρανία

Με παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το μεσημέρι της Τρίτης «ανοίγει αυλαία» η συζήτηση στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας.

Το κρίσιμο νομοσχέδιο

Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο «πέρασε» από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής με τις ψήφους της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης περιλαμβάνει τις συμβάσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με έξι επιπλέον μαχητικά Rafale, 3+1 φρεγάτες Belharra και 44 τορπίλες υποβρυχίων τύπου Sea Hake Mod 4. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, επιχείρησε να… τετραγωνίσει τον κύκλο, καθώς το κόμμα του δήλωσε «παρών» επι της αρχής, καταψήφισε την προμήθεια των επιπλέον Rafale και υπερψήφισε την προμήθεια των φρεγατών και των τορπιλών.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του σημείωσε: «Γιατί έπρεπε ξαφνικά να πάμε σε άλλα 6 Rafale; Κανείς από τους βουλευτές της ΝΔ δεν μπορεί να μας εξηγήσει γιατί την απόφαση την πήρε μόνος του ο πρωθυπουργός και το ανακοίνωσε στην ΔΕΘ. Αυτά τα επιπλέον 6 Rafale είναι όπως λένε στο χωριό μου “out of the blue” (σ.σ. ξαφνικά, από το πουθενά). Δεν μπορεί να γίνει δεκτή αυτή η απόφαση». Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και αρχικά είχε εκφράσει αντιρρήσεις, τελικά είχε υπερψηφίσει την πρώτη σύμβαση για την προμήθεια των 18 πρώτων Rafale.

Αναμένεται απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι οι προμήθειες «συνεπάγονται τεράστιο οικονομικό βάρος αλλά και ανυπολόγιστο εθνικό όφελος γιατί βρισκόμαστε σε μια εποχή δύσκολη με αβεβαιότητες και εντάσεις. Κρίσεις και απειλές διαφόρων τύπων που εκδηλώνονται κοντά μας. Πριν από μερικά χρόνια θα αποτελούσε σενάριο φαντασίας ένας πόλεμος επι ευρωπαϊκού εδάφους. Δυστυχώς σήμερα αυτό συζητάμε… Αποτελεί λοιπόν αποστολή μας και καθήκον η θωράκιση της χώρας». Υπογράμμισε, δε. ότι οι συμβάσεις προωθούνται στην Βουλή με αίσθημα κατεπείγοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα να κάνει μια συνολική τοποθέτηση, όχι μόνο για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά και για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, καθώς και για την κρίση στην Ουκρανία και τις συνέπειές της για τη χώρα. Παράλληλα, αναμένεται να απαντήσει στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί… «out of the blue», αλλά και να ασκήσει συνολική κριτική στο κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, το οποίο, όπως είναι γνωστό, είχε καταψηφίσει τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για τη συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο, αναφερόμενος στο… Σαχέλ και στην πιθανότητα  εμπλοκής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή αυτή της Αφρικής.

Ειδική αναφορά στην Ουκρανία

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, στην ειδική αναφορά που θα κάνει στην Ουκρανική κρίση (η οποία πλέον «αγγίζει» άμεσα την Ελλάδα, καθώς στη χώρα σκοτώθηκαν δύο ομογενείς από Ουκρανούς στρατιώτες και η Αθήνα μέσω του ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας» και συνέστησε στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο) θα τονίσει από τη μία ότι γίνεται προσπάθεια μέσω της διπλωματίας να αποτραπεί μια σύρραξη και από την άλλη ότι είναι δεδομένη η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας.

Όπως έχει ήδη γράψει το economico.gr, η κυβέρνηση παρακολουθεί με πολλή προσοχή τις εξελίξεις στην Ουκρανία και ήδη, μετά από διαδοχικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό και με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργών, έχει εξετάσει όλες τις πιθανές εκδοχές/σενάρια σχετικά με τις συνέπειες της ουκρανικής κρίσης για τη χώρα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και της τροφοδοσίας της Ελλάδας με φυσικό αέριο, στην περίπτωση που τελικά υπάρξει σύρραξη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή