Παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μείωση του κοστους στα στεγαστικά δάνεια. Πιθανή η κρατική επιδότηση μέρους του επιτοκίου. Συνάντηση Σταϊκούρα – τραπεζιτών

Παρέμβαση της κυβέρνησης για τη μείωση του κοστους στα στεγαστικά δάνεια

Ενώ η διαρκής αύξηση των επιτοκίων φουντώνει τις δόσεις στα στεγαστικά δάνεια, στο τραπέζι κάθονται σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και οι διοικήσεις των τραπεζών, μετά την σύσταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο να να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για την στήριξη των ενήμερων δανειοληπτών απέναντι στην μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την κρατική επιδότηση μέρους του επιτοκίου έτσι ώστε να σβήσει ένα κομμάτι της αύξησης. Στο τραπέζι έχει πέσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κρατική επιδότηση του spread, δηλαδή του καπέλου που βάζουν οι τράπεζες επιπλέον του Euribor 3μηνου.

“Πρέπει να στηριχθούν τα νοικοκυριά”

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να στηριχθούν τα νοικοκυριά που βρίσκονται εν μέσω της καταιγίδας πληθωριστικών πιέσεων και απότομης ανόδου των επιτοκίων, βλέποντας το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και τις δόσεις των δανείων να αυξάνονται. Ήδη η μηνιαία δόση των στεγαστικών έχει επιβαρυνθεί και έως 20%
Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών και τις διοικήσεις των τραπεζών να βρεθεί ένα μοντέλο στήριξης των ενήμερων δανειοληπτών, προκειμένου αυτοί να συνεχίσουν να αποπληρώνουν ομαλά τα δάνειά τους και να αποτραπεί, παράλληλα, κύμα νέων κόκκινων δανείων.
Η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που προχώρησε σε στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών με στεγαστικά δάνεια είναι η Ισπανία. Η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε ότι θα στηρίξει 1 εκατομμύριο ευάλωτα νοικοκυριά με μέτρα όπως η μείωση του επιτοκίου για μια πενταετή περίοδο χάριτοςΣύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ευάλωτα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 25.200 ευρώ, θα μπορούν να μειώσουν το επιτόκιό τους στο Euribor μείον 0,1 ποσοστιαίας μονάδας. Οι δανειολήπτες θα έχουν επίσης την δυνατότητα παράτασης της ζωής του δανείου τους μέχρι επτά έτη.

Το πρόγραμμα «Γέφυρα 1»

Στην ελληνική πραγματικότητα, ως μπούσουλας για τα μέτρα επιτοκιακής στήριξης θα λειτουργήσει το πρόγραμμα «Γέφυρα 1» με το οποίο η κυβέρνηση επιδότησε τις δόσεις δανείων με προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία, δανειοληπτών που υπέστησαν μείωση εισοδήματος από την πανδημία του Covid-19. Με βάση τους ωφελούμενους δανειολήπτες του «Γέφυρα», οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η επιτοκιακή ασπίδα θα μπορούσε να καλύψει δάνεια 6,033 δις. ευρώ του «Γέφυρα» και να επεκταθεί μέχρι τα 8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το σύνολο υπολοίπων στεγαστικών δανείων στις τράπεζες ανέρχεται σε 31,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα ενήμερα για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι ύψους 27,4 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι στεγαστικά δάνεια περίπου 25 δισ. ευρώ έχουν επιπλέον οι εταιρείες διαχείρισης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή