Παρέμβαση των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Με εντολή Πομπέο, ο Πάλμερ σε Αθήνα και Άγκυρα

Επιβεβαιώνονται με τον πλέον επίσημο τρόπο οι πληροφορίες που μετέδωσε χθες το economico ότι επίκεται αμερικανική παρέμβαση για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της κλιμακούμενης προκλητικότητας εκ μέρους της Τουρκίας.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κ. Μάικ Πομπέο, μετά την δεξίωση που παρέθεσε για τον πρωθυπουργό Κυρι΄’ακο Μητσοτάκη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χθες το βράδυ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι επίκειται διπλωματική πρωτοβουλία των ΗΠΑ για να αποκλιμακωθεί η ένταση Ελλάδας-Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρωτοβουλία  θα λάβει μία μορφή στην οποία προτίθεται και ο Μάικ Πομπέο να παρέμβει σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο εφόσον όλα πάνε καλά στις επαφές. Μεσολαβητής εκ μέρους  των ΗΠΑ θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία τον επόμενο μήνα, ενώ έχει προγραμματίσει ταξίδι στην Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου.

Η αμερικανική διπλωματία στην περιοχή για την διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εδώ και μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη την τελευταία περίοδο.

Ωστόσο η αμερικανική προσπάθεια αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα μετά το «πράσινο φως» που άναψε το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον να αναλάβουν οι ΗΠΑ πιο ενεργό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Στο επίκεντρο των επαφών του Αμερικανού υφυπουργού θα βρεθούν  τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών και ιδιαίτερα το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, το οποίο ανησυχεί την Ουάσινγκτον για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

H πρωτοβουλία  θα εστιάσει κατ’ αρχήν στην προσπάθεια ενίσχυσης και διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για την αποτροπή ενός θερμού επεισοδίου και την εξομάλυνση της έντασης διά της διπλωματίας, όπως είναι η εκπεφρασμένη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα όμως οι Αμερικανοί αναμένεται να μεταφέρουν επίσης και το σαφές μήνυμα της Αθήνας ότι η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας δεν θα γίνει αποδεκτή από την χώρα μας.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης είπε στις επαφές του στην Γερουσία ότι σε αυτό το ενδεχόμενο, δηλαδή αν η Τουρκία πραγματοποιήσει τις απειλές της για έρευνες ή εξορύξεις στην περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, η Ελλάδα διαθέτει τα αμυντικά μέσα για να απαντήσει δεόντως.

Ο ρόλος του Μάικ Πομπέο στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο ήταν καταλυτικός, καθώς διευκόλυνε τη συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Καμία δημοσίευση για προβολή