Παρέμβαση του υπουργού άμυνας των ΗΠΑ στον Χουλουσί Ακάρ για το Αιγαίο. Τα τρία κρίσιμα θέματα που συζήτησαν Όστιν και Παναγιωτόπουλος στο Πεντάγωνο

    Τρία ήταν τα κρίσιμα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ των υπουργών άμυνας ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και Ελλάδας Νίκου Παναγιωτόπουλου, χθες Δευτέρα, στην Ουάσιγκτον:

    • Η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, επί ελληνικού εδάφους- γεγονός που σημαίνει ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας κυρίως στην Αλεξανδρούπολη, που καθίσταται βάση ανάλογης σημασίας με τη Σούδα.
    • Οι συνεχιζόμενες Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.
    • Η προμήθεια των F-35 από την Ελλάδα και η ένταξή τους στην στρατηγική αμυντικής υπεροχής του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

    Όπως έγινε επισήμως γνωστό, “ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και ο  Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας συζήτησαν στο Πεντάγωνο  την αυξανόμενη αμυντική εταιρική σχέση μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας και τη στενή συνεργασία των δύο χωρών σε ότι αφορά τις βάσεις, τον αμυντικό εκσυγχρονισμό και τη συλλογική άμυνα, ιδίως ενώ η Δύση βρίσκεται ενώπιον της επιθετικότητας της Ρωσίας προς την Ουκρανία”.

    Δεσμεύτηκε ο Λόιντ Όστιν να παρέμβει τον Τούρκο υπουργό Άμυνας 

    Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δεσμεύτηκε να παρέμβει τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουσουλί Ακάρ, τις επόμενες ημέρες προκειμένου να του επισημάνει την ανάγκη να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο, “μέσω εποικοδομητικού διαλόγου”.

    Ο Αμερικανός υπουργός  ευχαρίστησε τον Υπουργό Παναγιωτόπουλο για την ουσιαστική υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία για να αμυνθεί από τη βάναυση και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας. Και επίσης, εξέφρασε την εκτίμησή του για την Ελλάδα που φιλοξενεί τις δυνάμεις των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας καθώς και την πρόσφατη επέκταση των αμερικανικών δραστηριοτήτων εκεί και σε άλλες τοποθεσίες στην χώρα.

    Ο υπουργός Ώστιν ευχαρίστησε επίσης την Ελλάδα για τη χρήση του λιμανιού της Αλεξανδροπούλης, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά δυνάμεων και εξοπλισμού των ΗΠΑ προς και μέσω της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

    Ο υπουργός Ώστιν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σταθερή υπέρβαση των αμυντικών της δαπανών και των δεσμεύσεων εκσυγχρονισμού του ΝΑΤΟ, γεγονός που θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών .

    Καμία δημοσίευση για προβολή