Παρέμβαση Τσίπρα στο Politico για τα εμβόλια: Η ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσει όσες άδειες παραγωγής εμβολίων και αλυσίδες παραγωγής μπορεί

Τσίπρας Πολυτεχνείου

Παρέμβαση με άρθρο του στο Politico στον «πόλεμο των εμβολίων» κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καλώντας την Ε.Ε. να αλλάξει άμεσα τακτική και να διασφαλίσει αλυσίδες παραγωγής και πατέντες, ώστε να μπορέσουν να παραχθούν οι απαραίτητες δόσεις για τον πληθυσμό της Ένωσης.

Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει στο άρθρο του ότι η κίνηση αυτή «δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως εχθρική κίνηση προς τη φαρμακευτική βιομηχανία, που έχει συμβάλει σημαντικά στη συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας. Αλλά χρειάζεται να είμαστε κατηγορηματικοί προκειμένου να εξασφαλισθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία με τους κατόχους πατεντών στη βάση της καλής πίστης».

Αναλυτικά, στο άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει:

Η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση πατεντών και αδειών παραγωγής, όχι μόνο εμβολίων

Στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού, οι επιστήμονες έκαναν στον υπέρτατο βαθμό αυτό που τους επίτασσε το καθήκον τους: Μια άνευ προηγουμένου συλλογική προσπάθεια, για την αποκωδικοποίηση του ιού, τη διαπαιδαγώγηση της κοινής γνώμης και την ανάπτυξη εμβολίων, μας επέτρεψε να βλέπουμε, στο βάθος, το τέλος της κρίσης.

Τώρα είναι η ώρα οι πολιτικοί να αφήσουν πίσω τους αυτοματισμούς και συμβατικές πολιτικές («business as usual politics»), καθώς και τον φόβο μην ενοχλήσουν τα συμφέροντα εταιριών, προκειμένου να μην χάσουμε αυτήν την ευκαιρία. Οι πολιτικές αποφάσεις που θα λάβουμε σήμερα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Νέα στρατηγική

Αντιμέτωποι με το σοβαρό ενδεχόμενο έλλειψης εμβολίων, καθώς οι εταιρίες τώρα μειώνουν ή καθυστερούν τις παραδόσεις εμβολίων, η ΕΕ πρέπει επειγόντως να επανακαθορίσει την προσέγγισή της. Ήδη, ορισμένα κράτη-μέλη επιδιώκουν να εξασφαλίσουν εμβόλια σε εθνικό επίπεδο, παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις τους προς την ΕΕ.

Η στρατηγική της ΕΕ να βασιστεί στην παραγωγική ικανότητα και τα επιχειρηματικά σχέδια λίγων φαρμακευτικών εταιριών προκειμένου να αναπτύξουν τα εμβόλια για ολόκληρο τον πληθυσμό της, ήταν πάντα μία αδύναμη στρατηγική -τόσο πρακτικά όσο και επί της αρχής.

Τώρα βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου το πολυτιμότερο και πιο αναγκαίο αγαθό στον κόσμο -του οποίου η έρευνα και ανάπτυξη χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους- δεν μπορεί να διανεμηθεί όσο ευρέως γίνεται εξαιτίας των εταιρικών προτεραιοτήτων και της προφανώς περιορισμένης δυνατότητας παραγωγής των φαρμακευτικών εταιριών που το παρασκεύασαν.

Αλυσίδες παραγωγής και πατέντες

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρίες με εγκαταστάσεις παραγωγής εντός και εκτός της ΕΕ που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στη συμπαραγωγή των εμβολίων συνεισφέροντας σε αυτήν την προσπάθεια.

Η ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσει όσες άδειες παραγωγής εμβολίων και αλυσίδες παραγωγής μπορεί, και να αποκτήσει τις σχετικές πατέντες προκειμένου να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή δεξαμενή πατεντών. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε κράτος-μέλος, που διαθέτει τα μέσα και την υποδομή να παρασκευάσει εμβόλια, να κινητοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους προκειμένου να επιταχύνει την παραγωγή, βάσει πάντα των προτύπων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Nα δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά

Αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως εχθρική κίνηση προς τη φαρμακευτική βιομηχανία, που έχει συμβάλει σημαντικά στη συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας.

Αλλά χρειάζεται να είμαστε κατηγορηματικοί προκειμένου να εξασφαλισθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία με τους κατόχους πατεντών στη βάση της καλής πίστης και στη λογική απόδοσης επένδυσης, οι οποίες αποτέλεσαν ήδη το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκαν προηγούμενες διαπραγματεύσεις της ΕΕ.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά. Ο ιός εξαπλώνεται και μεταλλάσσεται, και ακόμη περισσότερες οικογένειες θα χάσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα τους προσεχείς μήνες αν δεν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την επαρκή ποσότητα εμβολίων εγκαίρως.

Ταυτόχρονα, η υποστήριξη χωρών εκτός ΕΕ στη γειτονιά μας και αναπτυσσόμενων χωρών σε όλο τον κόσμο, είναι υψίστης σημασίας. Δεν έχουμε το περιθώριο να ζούμε στη δική μας «ευρωπαϊκή ζώνη ασφαλείας», ενώ οι γείτονές μας στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική ή τη Μέση Ανατολή αντιμετωπίζουν ακόμα πιο σοβαρές ελλείψεις εμβολίων. Όπως δήλωσε ο ΠΟΥ, «κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι να είναι ασφαλείς».

Ενίσχυση του COVAX

Η ΕΕ οφείλει επειγόντως να ενισχύσει τη συνεισφορά της στο πρόγραμμα COVAX του ΠΟΥ, που έχει στόχο την εξασφάλιση δικαίου διαμοιρασμού των εμβολίων. Πρέπει να εξασφαλίσουμε περισσότερες αλυσίδες παραγωγής του εμβολίου ώστε να συνεισφέρουμε στο COVAX και των προγραμμάτων εμβολιασμού χωρών εκτός ΕΕ.

Το να δείξουμε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει απτή στήριξη πέρα από τα σύνορα της είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά σε μια περίοδο που αμφισβητείται ο περιφερειακός ρόλος της ΕΕ καθώς και η προσήλωσή της στη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Τίποτα από αυτά δεν είναι ριζοσπαστικό, ούτε καν καινούριο. Από τον Απρίλιο, ενώ η ΕΕ συγκέντρωνε κεφάλαια για να ενισχύσει τη διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης ενός εμβολίου, έγκριτα μέλη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, ΜΚΟ και αξιωματούχοι καλούσαν την ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες εμβολίων, αντί να αρκεστεί απλά στις παραγγελίες μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων.

Πρέπει οι Ευρωπαίοι να δώσουν το παράδειγμα

Πιο πρόσφατα, μετά από πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σαράντα ευρωβουλευτές έθεσαν το ζήτημα με επιστολή προς την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κάλεσαν την Ευρώπη να εξασφαλίσει τις πατέντες για το εμβόλιο προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις και ελλείψεις.

Την ώρα που οι κοινωνίες μας ζουν υπό το βάρος του φόβου, της ανασφάλειας και της οικονομικής ύφεσης, η είδηση αποτελεσματικών εμβολίων έφερε ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Για να γίνει πράξη αυτή η ελπίδα, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να δώσουν το παράδειγμα σε παγκόσμιο επίπεδο και να εντείνουν τις προσπάθειές τους, διασφαλίζοντας ότι τα εμβόλια θα διανεμηθούν γρήγορα και δίκαια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή