Στεγαστικά: Μήνυμα Σταϊκούρα σε τράπεζες. “Κάντε το όπως η Ισπανία”. Τα τέσσερα σενάρια στο τραπέζι

Στεγαστικά: Μήνυμα Σταϊκούρα σε τράπεζες.

Μήνυμα προς τις τράπεζες στέλνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι «σήμερα, σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων, ανοδικών κινδύνων, έντονης μεταβλητότητας και υψηλής αβεβαιότητας – διεθνώς -, το τραπεζικό σύστημα οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Μήνυμα, που έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των τραπεζών, όπου τέθηκαν μία σειρά από ζητήματα τα οποία κυρίως είχαν να κάνουν με τις παρενέργειες που προκαλεί η αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ ως «φάρμακο» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ακολουθείστε το παράδειγμα της Ισπανίας

Σε πρόσφατη συνάντησή του με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, σύμφωνα με πληροφορίες του Economico.gr,  φέρεται να προέβη σε  συστάσεις στους τραπεζίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ισπανίας και να διευκολύνουν τα νοικοκυριά να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ Σταϊκούρας απηύθυνε ισχυρή σύσταση προς τις ηγεσίες των τραπεζών για την παροχή διευκολύνσεων στα ευάλωτα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν το στεγαστικό δάνειό τους, ενώ ο ΥΠΟΚ φέρεται να επισήμανε ότι θα ήταν χρήσιμο σε αυτή τη συγκυρία να αυξηθούν τα επιτόκια των καταθέσεων, αλλά και να ληφθούν από την πλευρά των τραπεζών πρωτοβουλίες για τη μείωση των προμηθειών που επιβάλουν οι τράπεζες σε διάφορες υπηρεσίες.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι τράπεζες επιφυλάχτηκαν να μελετήσουν την κατάσταση και να απαντήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα τέσσερα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι 

Όπως επιβεβαιώνεται από υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, στο τραπέζι των συζητήσεων αυτή τη στιγμή βρίσκονται τέσσερα σενάρια :

  • Να δοθεί ολιγοετής περίοδος χάριτος,
  • Να παραταθεί η αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων,
  • Να μπορεί να μετατραπεί σε σταθερό το μεταβλητό επιτόκιο και
  • Να μπορεί να προεξοφληθεί το δάνειο χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση-πρόστιμο.

Τα όποια μέτρα, θα ισχύσουν για τα νοικοκυριά που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό δάνειό τους -εφόσον, πχ, έχουν μικρό εισόδημα και οι δόσεις υπερβαίνουν το 40% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Το ισπανικό μοντέλο 

Υπενθυμίζεται ότι  η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι για τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 25.200 ευρώ θα υπάρχει η δυνατότητα μείωσης του επιτοκίου τους σε euribor μείον 0,1% -υπολογίζεται ότι έτσι, ένα νοικοκυριό με στεγαστικό 120.000 ευρώ, που πλήρωνε 524 ευρώ μηνιαία δόση, θα πληρώνει τα μισά, 246 ευρώ.

Επίσης, θα μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια του δανείου 7 χρόνια. Για τα νοικοκυριά από 25.200 έως 29.400 ευρώ ετήσιο εισόδημα, θα μπορεί να τίθεται πλαφόν στη μηνιαία δόση και να δοθεί 7ετής επιμήκυνση.

Τέλος, θεσπίστηκε η δυνατότητα μετατροπής των μεταβλητών επιτοκίων σε σταθερά και η προεξόφληση ενός στεγαστικού δανείου χωρίς επιβάρυνση.

Τα μέτρα, πάντως,  δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά επαφίενται στην ευχέρεια των τραπεζών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή