Παρουσία Πομπέο η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Θα ζητήσει την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη

Την παράταση της κατάπαυσης του πυρός και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη αναμένεται να ζητήσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος, θα παραστεί στην επικείμενη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στο Βερολίνο  θα συζητήσει με παγκόσμιους ηγέτες και πρόκειται να στηρίξει τρία πράγματα:

  • τη συνέχιση μιας εκεχειρίας στη Λιβύη,
  • την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων
  • μια επιστροφή στην πολιτική διαδικασία στην Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ»

Τρεις ημέρες, πάντως,  πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του Βερολίνου με θέμα την λιβυκή κρίση, ο Ερντογάν επέμεινε χθες  ότι «η Τουρκία στέλνει στρατό στη Λιβύη, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης της Τρίπολης».

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της επισήμανε ότι στη Διάσκεψη του Βερολίνου την Κυριακή πρέπει να επιχειρηθεί να επιβληθεί εκ νέου το εμπάργκο όπλων.

Στη διάσκεψη της Λιβύης πρέπει πάνω απ’ όλα να δούμε ότι το εμπάργκο όπλων εφαρμόζεται ξανά, το οποίο έχει συμφωνηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, όμως δυστυχώς δεν τηρείται» σημείωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη καθώς – σύμφωνα με τις εξηγήσεις της γερμανικής κυβέρνησης – δεν θα ασχοληθεί με «θέματα θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο.

Καμία δημοσίευση για προβολή