Παρουσιάζονται τα χαρτοφυλάκια των 26 μελών της νέας Ευρ. Επιτροπής: Για Αντιπρόεδρος προορίζεται ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Με ανυπομονησία αναμένεται η σημερινή παρουσίαση από την πρώτη γυναίκα επικεφαλής της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, των χαρτοφυλακίων των 26 μελών.

Η Ελλάδα αναμένει την απόφαση της Γερμανίδας πολιτικού για την επιλογή που έγινε μετά τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν για τον Μαργαρίτη Σχοινά με τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν τον Έλληνα επίτροπο να αναλαμβάνει θέση αντιπροέδρου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Σχοινάς θα είναι ο αντιπρόεδρος που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με τον Φρανς Τίμερμανς από τους Σοσιαλιστές και την Μαργκρέτε Βεστάγκερ από τους Φιλελεύθερους.

Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, αυτό σημαίνει ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα έχει υπό την ευθύνη του αριθμό χαρτοφυλακίων με τις πληροφορίες να μιλούν για τα χαρτοφυλάκια της Ασφάλειας, της Μετανάστευσης, της Απασχόλησης και της Εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια περίπλοκη άσκηση ισορροπίας, για την οποία απαιτήθηκαν διαπραγματεύσεις ως και την ύστατη στιγμή, καθώς η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις: από την κλιματική αλλαγή ως τη μεταναστευτική κρίση, από τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο απρόβλεπτος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ως το Brexit.

Μετά την παρουσίαση της νέας ομάδας, τα μέλη της θα περάσουν από ακροάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την 30ή Σεπτεμβρίου ως την 8η Οκτωβρίου. Στο παρελθόν, υποψήφιοι επίτροποι που συνάντησαν αντιστάσεις στο ΕΚ αποκλείστηκαν. Η λίστα της κυρίας Φον ντερ Λάιεν συγκροτήθηκε μετά από τις προτάσεις των κρατών-μελών και τις συνεντεύξεις που έκανε μαζί τους η Γερμανίδα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, πρόκειται για τους:

Αυστρία: Γιοχάνες Χαν
Βέλγιο: Ντιντιέ Ρέντερς
Βουλγαρία: Μαρίγια Γκάμπριελ
Κροατία: Ντουμπάβκα Σούιτσα
Κύπρος: Στέλλα Κυριακίδη
Τσεχική Δημοκρατία: Βέρα Γιούροβα
Δανία: Μαργκρέτε Βέσταγκερ
Εσθονία: Κάντρι Σίμσον
Φινλανδία: Γιούτα Ουρπλάινεν
Γαλλία: Συλβί Γκουλάρ
Ελλάδα: Μαργαρίτης Σχοινάς
Ουγγαρία: Λάζλι Τροκσανί
Ιρλανδία: Φιλ Χόγκαν
Ιταλία: Πάολο Τζεντιλόνι
Λετονία: Βάλντις Ντομπρόφσκις
Λιθουανία: Βιργίνιους Σινκιεβίτσιους
Λουξεμβούργο: Νικολά Σμιτ
Μάλτα: Ελένη Ντάλι
Κάτω Χώρες: Φρανς Τίμερμανς
Πολωνία: Γάνους Βοϊτσεχόφσκι
Πορτογαλία: Ελίζα Φερέιρα
Ρουμανία: Ροβάνα Πλουμ
Σλοβακία: Μάρος Σέφκοβιτς
Σλοβενία: Γιάνεζ Λεναρτσιτς
Σουηδία: Ίλβα Γιόχανσον

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ