Πάρτε ανάσα, γιατί πάμε με λιτότητα και μέγγενη υψηλών πλεονασμάτων έως το 2022

Σκληρή λιτότητα μέχρι το2022, παράταση της φοροεπιδρομής και θηλιά υπερ – πλεονασμάτων, παρά την έξοδο από τα Μνημόνια, προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-2022 που περιλαμβάνεται στο «κουτσό» πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή με σκοπό να ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη 14 Ιουνίου.

«Κουτσό», γιατί η κυβέρνηση δεν πρόλαβε να περιλάβει σε αυτό τις  αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ , τις οποίες θα προσθέσει ως … τροπολογία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Περιλαμβάνονται όμως όλες οι δεσμεύσεις ότι οι συντάξεις και το αφορολόγητο θα μειωθούν, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματα θα αυξάνονται κάθε χρόνο με αλματώδη πρόοδο, αγγίζοντας τελικά και τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 , έναντι 6,7 δισ. που ήταν πέρυσι. Όσο για την ανάπτυξη, αυτή θα κινείται στα όρια του 2%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του δημοσίου θα προκύπτει κυρίως από τη λιτότητα και τη φοροεπιδρομή σε εταιρίες και νοικοκυριά.

Το νομοσχέδιο, περιλαμβάνει πληθώρα διατάξεων που πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν, όπως έχει συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Θα πρέπει να έχει ψηφιστεί την Πέμπτη 14 Ιουνίου, με δεδομένη την επιδίωξη της κυβέρνησης για μια συνολική συμφωνία για την αξιολόγηση, τη μεταμνημονιακή εποπτεία και το χρέος στη σύνοδο του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Της ψήφισης του Εφαρμοστικού νόμου θα ακολουθήσει η σύνταξη της “έκθεσης συμμόρφωσης” από τους δανειστές, έως τις 19 Ιουνίου, στην οποία θα περιλαμβάνεται και το κείμενο με την νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο προβλέπει:

Υπερ-πλεονάσματα συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ: Η κυβέρνηση όχι μόνον αποδέχθηκε την δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ για μια πενταετία αλλά υπήρξε «βασιλικότερη του βασιλέως»,  οδηγώντας τα στο θηριώδες 5,19% του ΑΕΠ το 2022.

Συγκεκριμένα το υπερ-πλεόνασμα, δηλαδή αυτό που προκύπτει πάνω από το συμφωνημένο 3,5%  του ΑΕΠ, κλιμακώνεται από 111 εκατ. ευρώ για φέτος, σε 866 εκατ. ευρώ το 2019 και ανεβαίνει σε 1,287 δισ. ευρώ το 2020, υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ (2,112 δις ευρώ) το 2021 και χτυπάει “ταβάνι” σε 3,582 δισ. ευρώ το 2022.

Αυτή ηαφαίμαξη των νοικοκυριών και το στέγνωμα της αγοράς, επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποστηρίζει το αφήγημα των «μόνιμων φοροελαφρύνσεων» και των άλλων παροχών «στο μέλλον».

Η Ανάπτυξη θα “σέρνεται” στα επίπεδα του 2% για πολλά χρόνια ακόμα, όπως προέβλεπε ουσιαστικά και το ΔΝΤ. Για φέτος ο πήχης των προσδοκιών πέφτει σε 2% του ΑΕΠ (από 2,5% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός προ μηνός), το 2019 ενισχύεται προς στιγμήν σε 2,4%, αλλά από το 2020 υποχωρεί συνεχώς σε 2,3%, το 2021 σε 2,1% και το 2022 κάτω από 2%, σε μόλις 1,8%.

Επιπλέον, με άλλες διατάξεις:

[more]

Θεσμοθετείται το αφορολόγητο για τους περιστασιακά απασχολούμενους (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.) : εφαρμόζεται η ενιαία κλίμακα μισθωτών, υπολογιζόμενης της μείωσης φόρου 1.900-2.100 ευρώ, εφόσον το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τις 9.500 ευρώ.

Καταργείται από το 2019 ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο οποίος πάντως δεν εφαρμόστηκε πρακτικά ποτέ

Απαλλάσσεται από το φόρο το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες.

Υπάγονται στο ειδικό καθεστώς της απαλλαγής από το ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων και όσοι για πρώτη φορά κάνουν έναρξη εργασιών

Αποτελεί τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων η δαπάνη για ασφαλιστικά επενδυτικά συμβόλαια

Καπνικά: Αποζημίωση θα καταβάλλουν στο δημόσιο οι επιχειρήσεις παραγωγής καπνικών προϊόντων σε κάθε περίπτωση που κατάσχονται γνήσια βιομηχανοποιημένα καπνά τους, 50.000 τεμαχίων και άνω.

Υποχρεωτική δέσμευση των ρευστών

Υποχρεωτική καθίσταται η δέσμευση των ρευστών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και η μεταφορά τους σε κοινό λογαριασμό που τηρεί το Δημόσιο στην  Τράπεζα της Ελλάδος. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ από το 2015 πλην όμως δεν εφαρμόζεται από όλους τους κρατικούς φορείς.

Μάλιστα για το σκοπό αυτό συστήνεται ειδική Διεύθυνση στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους  (Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού), έργο της οποίας είναι η παρακολούθηση των λογαριασμών φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Με δυό λόγια

Το σενάριο προβλέπει λιτότητα έως τουλάχιστον το 2022, διατήρηση υψηλής φορολογίας, συγκράτηση δαπανών, δημοσιονομική πειθαρχία και ως εκ τούτου υψηλά πλεονάσματα που δεν επιτρέπου υψηλές φιλοδοξίες χρηματοδότησης της ανάπτυξης.

[/more]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή