Πάρτι στα διεθνή χρηματιστήρια τον Ιούλιο, με σημαντικά κέρδη και η Αθήνα. Η οικονομία της Ευρωζώνης συνέχισε να αναπτύσσεται

Mε oριακές διακυμάνσεις έκλεισε η Wall Street, Με μικρές απώλειες οι ευρωπαϊκές αγορές

 

Τα εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ έδωσαν φτερά στα διεθνή χρηματιστήρια τον Ιούλιο. Από κοντά και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε τον Ιούλιο με σημαντικά κέρδη, μετά από ένα δίμηνο συνεχούς πτώσης.

Τον καλύτερο μήνα από τον Νοέμβριο του 2020 έκλεισαν οι αμερικανικοί και οι ευρωπαϊκοί δείκτες με την ολοκλήρωση του Ιουλίου, καθώς κατάφεραν να καλύψουν σημαντικό από το χαμένο έδαφος του πρώτου εξαμήνου του έτους, καταγράφοντας ισχυρά κέρδη.

Πάρτι στη Wall Street

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 1,13% στις 32.897 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,42% στις 4.130 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,88% στις 12.390 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow κέρδισε 2,6%, ενώ κοντά στο 4% ήταν η άνοδος σε S&P 500 και Nasdaq. Τον Ιούλιο, η άνοδος του Dow ξεπέρασε το 6%, του S&P 500 έφτασε το 8,8% και του Nasdaq στο 12%.

Κέρδη στην  Ευρώπη

Επί ευρωπαϊκού εδάφους, ο Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 1,3%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 2,9%. Σε επίπεδο μήνα ο δείκτης έκλεισε με κέρδη 6,3%, ήτοι τον καλύτερο από τον Νοέμβριο του 2020.

Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε κατά 1,06% στις 7.423 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,52% στις 13.484 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,72% στις 6.448 μονάδες.

Στον Ιούλιο, ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 3,55%, ενώ στην εβδομάδα έκλεισε στο +2%. Αντίστοιχα, ο DAX κέρδισε 5,24% και 1,74%, και ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 8,7% και 3,7%.

  • Στην Αθήνα, το ΧΑΑ έκλεισε τον Ιούλιο με σημαντικά κέρδη. Ειδικότερα, στον μήνα, ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 5%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 4,7%. Ο FTSE 25 κέρδισε 5,5%. [Από την αρχή του έτους, ωστόσο, ο γενικός δείκτης και ο FTSE 25 χάνουν πάνω από 6%, ενώ κοντά στο 10% είναι η πτώση για τον τραπεζικό δείκτη].

Παραμένει σε bear market η Wall Street

Η ισχυρή απόδοση του Ιουλίου ήρθε σε έντονη αντίθεση σε σχέση με τους προηγούμενους έξι μήνες, όταν οι μετοχές υποχώρησαν στα επίπεδα της bear market. Η μεγάλη αντιστροφή ήρθε καθώς οι φόβοι των επενδυτών σχετικά με τον επιθετικό ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve άρχισαν να εξασθενούν και η ιδέα ότι ο πληθωρισμός έχει ίσως κορυφωθεί άρχισε να βρίσκει πολλούς οπαδούς.

Ωστόσο, ορισμένοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τα επίπεδα πληθωρισμού λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την πιθανότητα η κατανάλωση να συνεχίσει να αυξάνεται. Ενδεικτικό είναι ότι το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης ανέφερε ότι ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, ένας δείκτης πληθωρισμού που παρακολουθεί στενά η Fed, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1982.

Θετικά λειτούργησε πάντως και το γεγονός ότι πάνω από τις μισές εταιρείες του S&P 500 έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους, με το 72% εξ αυτών να έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις.

Η οικονομία της Ευρωζώνης συνέχισε να αναπτύσσεται

Παρά τις έντονες πιέσεις από την ενεργειακή κρίση και το ράλι του πληθωρισμού, η οικονομίας της Ευρωζώνης συνέχισε να αναπτύσσεται και το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Ειδικότερα, το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ανάπτυξη μόλις 0,2% σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Την ίδια στιγμή, το ράλι των τιμών συνεχίστηκε και τον Ιούλιο. Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση βρέθηκε στο 8,9% τον Ιούλιο από 8,6% τον Ιούνιο.

Καμία δημοσίευση για προβολή