Πάσχα χωρίς ξενοδοχεία – Καραντίνα στον τουρισμό: Με τη συναίνεση του ΣΕΤΕ κλείνουν τα εποχικά τουριστικά καταλύματα ως τις 30 Απριλίου

Αύξηση 51,8% σημείωσε ο τζίρος των καταλυμάτων και των επιχειρήσεων εστίασης το 2022.

Στο κλείσιμο όλων των ξενοδοχείων, resorts, των εποχικών τουριστικών καταλυμάτων και κάθε τουριστικής εγκατάστασης ως τις 30 Απριλίου προχώρησε χθες η κυβέρνηση, υπό τον φόβο της ραγδαίας εξάπλωσης του κοροναϊού σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά διευκολύνοντας παράλληλα και τον τουριστικό κλάδο που αντιμετωπίζει μηδενικές κρατήσεις την περίοδο αυτή.

  • Και αυτό συμβαίνει ενώ υπάρχουν σενάρια περιορισμού της ανεξέλεγκτης εισόδου τουριστών στη χώρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η  κυβερνητική επιλογή προς το παρόν είναι να μην κλείσουν τα σύνορα – και αν τα πράγματα χειροτερεύσουν να παραμείνει ένα μικρό έστω επίπεδο διασυνδεσιμότητας της χώρας με το εξωτερικό.

Την απόφαση για την προληπτική “καραντίνα” στον τουρισμό πήρε η κυβέρνηση, μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)  Γιάννη Ρέτσου, σε συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου, την Παρασκευή. Είχαν προηγηθεί σειρά συναντήσεων του προέδρου του ΣΕΤΕ με τους υπουργούς Χ. Σταικούρα, Γ. Βρούτση, Α. Σκέρτσο και  Χ. Θεοχάρη.

Το ζήτημα της αναστολής της τουριστικής περιόδου είναι ένα θέμα που, εκτός της πρόληψης, εξυπηρετεί και τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ήδη μειωμένα έως μηδενικά έσοδα την τρέχουσα περίοδο της έξαρσης του κοροναϊού.

Όπως προέκυψε από τις σχετικές διαβουλεύσεις, πέρα από τη σχεδόν μηδενική ζήτηση – που έκανε έυκολη την συναίνεση στην απόφαση – υπάρχει τεράστιος ο κίνδυνος κρούσματος σε τουριστικές εγκαταστάσεις, οι συνέπειες του οποίου (καραντίνα-κλείσιμο, δυσφήμιση της χώρας ως προορισμού) θα επηρέαζε για τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες τον Ελληνικό Τουρισμό. (Σ.Σ. Προφανώς ο κίνδυνος αυτός είναι ήδη υπαρκτός και στο σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν στην πρωτεύουσα και τα αστικά κέντρα, για τις οποίες δεν πάρθηκε κάποια απόφαση).

  • Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έθεσε στον πρωθυπουργό – όπως προηγουμένως είχε θέσει στους αρμόδιους υπουργούς και τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών – τα δύο βασικά ζητήματα που απασχολούν την περίοδο αυτή τον τουριστικό κλάδο: ρευστότητα και μείωση λειτουργικού κόστους.

Ο ΣΕΤΕ επιδιώκει “άμεση παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες”, ενδεχομένως και με εγγύηση του Δημοσίου – κάτι που όπως φαίνεται απορρίπτεται, τόσο γιατί οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας δεν το επιτρέπουν όσο και γιατί υφίστανται παλαιές εγγυήσεις για υποχρεώσεις του τραπεζικού κλάδου πολλών δισ. ευρώ που παραμένουν ανεξόφλητες.

  • Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, στη συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς και τους τραπεζίτες,  πήρε ωστόσο την υπόσχεση ότι λόγω της κρίσης (που ξεκίνησε από την υπόθεση της TUI) και της αδυναμίας των τουριστικών επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, για ένα διάστημα να μην σφραγιστούν οι επιταγές τους και να μην καταβληθούν οι δόσεις  των δανείων για όλο το 2020, με ταυτόχρονη επιμήκυνση του χρόνου των σχετικών συμβάσεων. Αυτή η ρύθμιση θα αφορά τις ενήμερες επιχειρήσεις, έως 31/12/2019.

Άλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες, μετά το Eurogroup της Δευτέρας, το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξουν γενικότερα για όλες τις επιχειρήσεις οριζόντια μέτρα αναστολής πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Η κοινή υπουργική απόφαση για τα εποχικά τουριστικά καταλύματα

Η κοινή απόφαση που εκδόθηκε αμέσως μετά υπογράφεται από τους υπουργούς  Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Υγείας Βασίλη Κικίλια και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου.

Η σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αναφέρει:

«Προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 15.3.2020 έως και 30.4.2020, των κύριων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας.

Ως προς τα ήδη λειτουργούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας τουριστικά καταλύματα του προηγούμενου εδαφίου, η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τίθεται σε ισχύ στις 23.3.2020 και διαρκεί έως και 30.4.2020».

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος ανέφερε τα εξής:

«Η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης για την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας, είναι μια επιβεβλημένη και ορθή κίνηση.

Από την αρχή αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, έχουμε τονίσει ότι θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και σοβαροί, αποφασιστικοί και έτοιμοι για γενναίες αποφάσεις.

Πάνω από όλα, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίζουμε καθημερινά τις δυσκολίες που προκύπτουν, να έχουμε αντανακλαστικά, να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και να προετοιμαζόμαστε μεθοδικά για την επόμενη ημέρα.

Ότι σήμερα φαίνεται σκληρό, αύριο μπορεί να είναι σωτήριο. Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο ευθύνης.»

Καμία δημοσίευση για προβολή