Παύλος Μυλωνάς: Που οφείλεται η καλή κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας

Παύλος Μυλωνάς: Που οφείλεται η καλή κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας
Ο Παύλος Μυλωνάς θα είναι όπως όλα δείχνουν ο νέος CEO της Εθνικής Τράπεζας.

 

Η κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας στο εννεάμηνο ήταν σε όλους τους τομείς καλύτερα των αναμενόμενων. Και αυτό είναι συνδυαστικό αποτέλεσμα του τραπεζικού μετασχηματισμού, εμπροσθοβαρών κινήσεων και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας προς τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Παύλος Μυλωνάς.

  • Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας ο κ. Μυλωνάς εκτιμά πως μπορεί να φτάσει το 7,6% το 2021, διατηρώντας την ισχυρή δυναμική τα επόμενα χρόνια. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στα θετικά στοιχεία που έρχονται από τον τζίρο των επιχειρήσεων, τη βιομηχανική παραγωγή, τα τουριστικά έσοδα, την ανεργία και τις εξαγορές. Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, ο ρυθμός ανάπτυξης το γ’ τρίμηνο δείχνει να κινείται σε διψήφια ποσοστά.

Τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι η αύξηση των οργανικών εσόδων κατά 49% και των κερδών προ φόρων στα 714 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο είναι αποτέλεσμα παραγόντων που θα συνεχίσουν να επενεργούν θετικά και το 2022. Ταυτόχρονα, η Εθνική Τράπεζα περιμένει τη θετική επίπτωση από την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης κόκκινων δανείων Frontier, αλλά και της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία τοποθετείται στις αρχές του 2022.

Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται το ντιλ της Εθνικής για την κοινοπραξία με την αμερικανική EVO στα συστήματα πληρωμών. Όπως διευκρινίστηκε στην παρουσίαση, το ντιλ δεν γίνεται για να αποκτήσει η Τράπεζα κεφάλαια αλλά για να δημιουργήσει μια νέα πηγή εσόδων, δημιουργώντας μια κοινοπραξία με ηγετική εταιρεία στον κλάδο.

Σε ό,τι αφορά στα κεφάλαια, μετά το Frontier και την Εθνική Ασφαλιστική, ο συνολικός δείκτης θα ανέλθει στο 19% από 17% σήμερα. Επιπλέον, η ΕΤΕ προγραμματίζει εκδόσεις AT1 και T2 το 2022 με θετική κεφαλαιακή επίπτωση 200 μονάδες βάσης.

Οι βασικοί πυλώνες κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας

Οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης εσόδων και κερδοφορίας της Εθνικής Τράπεζας στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 που θα στηρίξουν τα αποτελέσματα και το 2022 είναι οι εξής:

Πρώτον, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο παρουσίασε ετήσια αύξηση 5% που είναι αποτέλεσμα της αύξησης του αποθέματος εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1 δισ. ευρώ, σε ετήσια και καθαρή βάση. Η δημιουργία καθαρής ροής εξυπηρετούμενων δανείων 1 δισ. ευρώ οφείλεται στη μείωση των κόκκινων δανείων, τη μικρότερη από την αναμενόμενη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων (στην πραγματικότητα ήταν αρνητική) και στο χαμηλό κόστος χρήματος και της αύξησης των καταθέσεων. Κατά το εννεάμηνο, οι καθαρές εκταμιεύσεις δανείων (πλην των προγραμμάτων COVID) ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18%. Από αυτά, τα 0,7 δισ. ευρώ αφορούσαν στη λιανική τραπεζική και τα υπόλοιπα στην επιχειρηματική. Η Εθνική Τράπεζα στοχεύει στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με περίπου 5-5,5 δισ. ευρώ νέα δάνεια τα επόμενα έτη. Την ίδια στιγμή, η δημιουργία κόκκινων δανείων ήταν αρνητική, όταν υπήρχε πρόβλεψη για νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 800 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν στο εννεάμηνο, τάση η οποία θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα, ως αποτέλεσμα της ανόδου των εργασιών (λιανική και επιχειρηματική τραπεζική) αλλά και ως αποτέλεσμα του τραπεζικού και ψηφιακού μετασχηματισμού και της ανόδου της ελληνικής οικονομίας.

Τρίτον, περιορισμός των εξόδων προσωπικού. Στο εννεάμηνο πραγματοποιήθηκε μείωση 15% που αποτελεί σχεδόν το 50% του στόχου που έχει τεθεί από την τράπεζα στα τριετή πλάνα.

Τέταρτον, το κόστος κινδύνου μειώθηκε σημαντικά στις 94 μονάδες βάσεις, με ταυτόχρονη αύξηση των προβλέψεων στο 70%. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η μείωση του κινδύνου θα συνεχιστεί το 2022 που θα απελευθερώσει κεφάλαια και θα συμβάλει στην άνοδο της κερδοφορίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή