Πέφτει ο πληθωρισμός το 2023 μεταξύ 3,5% και 4%. Ποιοί παράγοντες θα μετριάσουν τη δυναμική του

Ο πληθωρισμός έπεσε στο 4,1% τον Μάϊο στην Ελλάδα - Στο 6,1% στην Ευρωζώνη

Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι «ο πληθωρισμός δεν είναι προσωρινό φαινόμενο» και πως οι πληθωριστικές πιέσεις μάλλον θα διατηρηθούν στα επόμενα χρόνια», το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κρατηθεί στο 8% τον Δεκέμβριο, θα κινηθεί στο επίπεδο του 7%, στο πρώτο εξάμηνο του ερχόμενου έτους και το πιθανότερο είναι να υποχωρήσει μεταξύ 3,5% και 4% στο τέλος του 2023.(Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα μειωθεί το 2023 στο 4,3% και περαιτέρω στο 2,3% το 2024).

Οι τέσσερες συνθήκες που αναμένεται να μετριάσουν τη δυναμική του πληθωρισμού είναι:

1. Η αναμενόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου που ενώ έφθασαν στα 130 δολάρια το βαρέλι το Μάρτιο,τώρα διαπραγματεύονται στα 80 δολάρια το αργό  West Texas Intermediate και το Brent πάνω από τα 83 δολάρια/βαρέλι. Οι εκτιμήσεις που έχουν κάνει οικονομολόγοι και αναλυτές της αγοράς, για το 2023, δίνουν ένα εύρος τιμών για το πετρέλαιο που ξεκινά από τα 75 και φθάνει μέχρι τα 100 δολάρια το βαρέλι.

2. Η πτώση των τιμών στο φυσικό αέριο ως συνέπεια της επιβολής πλαφόν από την ΕΕ. Η τιμή του δείκτη αναφοράς στην Ευρώπη, για παραδόσεις τον Ιανουάριο στην αγορά του Αμστερνταμ (TTF), κατρακύλησε από τα 134 ευρώ την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, στα 85 ευρώ την Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια υποχώρησε βρέθηκε στα 82,977 ευρώ/MWh,  το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο. Αναμένεται στη συνέχεια να κινηθεί στο επίπεδο των 95 ευρώ, χαμηλότερη από το πλαφόν των 180 ευρώ που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες.

3. Οι χαμηλότερες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα διεθνώς, συνδυάζονται με την επιροή που ασκούν οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης στους καταναλωτές των ενεργειακών προϊόντων και στο ρεύμα.

4. Το “καλάθι του νοικοκυριού” το οποίο θα συνεχίσει να ισχύσει μάλλον μέχρι και τα μέσα του 2023, σε συνδυασμό με το “market pass”, το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται από τον Φεβρουάριο μέχρι και το τέλος του Ιουλίου και βοηθά στοιχειωδώς τα μικρομεσαία στρώματα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας . 

Πρόβλημα βέβαια στην αποκλιμάλωση αποτελεί πάντα ο υψηλός δομικός πληθωρισμός (ο πληθωρισμός χωρίς καύσιμα και νωπά γεωργικά προϊόντα που επηρεάζει καθοριστικά τον δείκτη τιμών που αφορά την διαβίωση της οικογένειας) που αναμένεται να επιβραδύνει την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και το νέο χρόνο, ο οποίος ωστόσο θα κυμανθεί κάτω από το 50% των σημερινών επιπέδων.
Θυμίζουμε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat,  διαμορφώθηκε στο 8,8% τον Νοέμβριο του 2022. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε  στο 10,1%. Η χώρα μας παρουσιάζει σημερα τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή