Πειραιάς: Ολική Επαναφορά- Μοχλός ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα

Τη μετεξέλιξη του λιμανιού του Πειραιά σε παγκόσμιο διακομετακομιστικό κέντρο ετοιμάζει η COSCO, με έργα συνολικού ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ, μέρος των οποίων θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή  Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Τα έργα που προβλέπονται και θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα στο μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι είναι:

  • δημιουργία ενός νέου κέντρου logistics
  • κατασκευή ενός νέου κέντρου εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας
  • επέκταση των σταθμών διακίνησης αυτοκινήτων
  • βελτίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης
  • αναβάθμιση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων.

Οι βελτιώσεις στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται ότι θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση στο σύνολο της χώρας, θα μειώσουν το κόστος των μεταφορών και θα επιτρέψουν την αύξηση του τουρισμού κρουαζιέρας και των θαλάσσιων μεταφορών εμπορευμάτων.

Το λιμάνι του Πειραιά είναι το λιμάνι με τη μεγαλύτερη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο, και κατατάσσεται 32ο παγκοσμίως.

Η χορήγηση του 20ετούς δανείου, ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, από την ΕΤΕπ αποδεικνύει ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα και την προώθηση στρατηγικών επενδύσεων φέρουν την έγκριση των Βρυξελλών και θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο δάνειο που έχει χορηγήσει ποτέ η ΕΤΕπ για λιμενικά έργα στην Ελλάδα και θα στηρίξει μέρος από τις επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά. 

«Η ανάπλαση του λιμανιού του Πειραιά θα ενισχύσει τις συνδέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του υπόλοιπου κόσμου και θα εξασφαλίσει στη χώρα έναν παγκόσμιας κλάσης θαλάσσιο κόμβο logistics» διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Άντριου Μακ Ντάουελ.

Η υπογραφή του δανείου μεταξύ του ΕΤΕπ και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κίνας κ. Σι Τζινπίνγκ και του προέδρου της COSCO Shipping Corporation κ. Xu Lirong.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: “Ο Πειραιάς το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης”