Πειραιώς: Δεν σχεδιάζουμε άμεσα αύξηση κεφαλαίου – Η αντίδραση του ΤΧΣ και η «βουτιά» της μετοχής της τράπεζας

Πειραιώς αύξηση

Τέλος στα σενάρια για «αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα», βάζει η Tράπεζα Πειραιώς μετά από έντονο παρασκήνιο με το ΤΧΣ και με την μετοχή της τράπεζας να κάνει σήμερα βουτιά κατά 24%. Το ΤΧΣ με ανακοίνωσή του εξέφρασε πλήρη εμπιστοσύνη στη διοίκηση της τράπεζας.

Σε ανακοίνωσή της προς τις χρηματιστηριακές αρχές η τράπεζα αναφέρει:

«Σε απάντηση ερωτημάτων από επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι, παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα».

Η αντίδραση του ΤΧΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες η ανακοίνωση εκδόθηκε κατόπιν συνεννοήσεων με τους μετόχους της τράπεζας, εκ των οποίων ο βασικός μέτοχος είναι το ΤΧΣ με ποσοστό 26,5%.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η πρόταση τριών μετόχων της τράπεζας (Paulson, Μυστακίδη, Bienville Capital Management) για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου απορρίφθηκε από το ΤΧΣ διότι προέβλεπε ότι η ΑΜΚ θα προχωρούσε πριν από την μετατροπή των CoCos σε μετοχές.

Με δεδομένο, όμως, ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ, δεν επιτρέπει τη συμμετοχή του Ταμείου σε αυξήσεις κεφαλαίου, το Ταμείο θεώρησε ότι για να συζητηθεί η πρόταση πρέπει να υπάρξουν δύο προυποθέσεις:

  • Να αλλάξει ο νόμος, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να συμμετέχει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου
  • Να προηγηθεί της προτεινόμενης ΑΜΚ η μετατροπή των CoCos. Έτσι θα εξασφαλιστεί η διαφάνεια, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των θέσεων του Ταμείου.

Αν προηγηθεί η μετατροπή των Cocos σε μετοχές και αλλάξει ο νόμος επιτρέποντας στο ΤΧΣ την άσκηση δικαιωμάτων προτίμησης, το Ταμείο ισχυροποιεί τη θέση του.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, το ΤΧΣ φέρεται διατεθειμένο να συζητήσει μερική εξάσκηση ή ολική παραίτηση από τα δικαιώματα προτίμησης σε ενδεχόμενη ΑΜΚ, προκειμένου να εισέλθουν ιδιωτικά κεφάλαια, που θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας.

ΤΧΣ: Πλήρης η εμπιστοσύνη μας στη διοίκηση της Πειραιώς

«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραμένει επικεντρωμένο στο θεσμικό του ρόλο, δηλ. την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος συμβάλλοντας στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και στη διευκόλυνση της μετάβασης των συστημικών τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα», σχολιάζει το ΤΧΣ με αφορμή τις εξελίξεις στην Πειραιώς.«Σε αυτή τη βάση, το Ταμείο συνεργάζεται ενεργά με όλες τις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο της συζήτησης και υποστήριξης των σχεδίων τους για τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους και της κερδοφορίας τους.

  • Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι ενήμερο για το σχέδιο μετασχηματισμού της Τράπεζας σχετικά με τη σταθερή βελτίωση του οργανικού της αποτελέσματος και έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη Διοίκηση της Τράπεζας.Ένας ισχυρός και υγιής τραπεζικός τομέας αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας και εργαλείο κλειδί στην προσπάθεια να ξεπεραστούν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης, τις οποίες επιδεινώνει η πανδημία».

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή