Τι δείχνουν οι τελευταίες 5 δημοσκοπήσεις – Οι μετρήσεις της τελευταίας στιγμής δίνουν διαφορές από 3,4% έως 7,2%

Πέντε δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής δίνουν από 3,4% έως 7,2% προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, με την τρίτη θέση να “ παίζεται”, με το ΚΙΝ.ΑΛ. να προγείται της Χρυσής Αυγής.

Με 6,5% προηγείται στην πρόθεση ψήφου (29% – 22,5%) για τις ευρωεκλογές η ΝΔ στη μεγάλη δημοσκόπηση της MRB που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star της Παρασκευής με τη Μάρα Ζαχαρέα και ολοκληρώθηκε 4 ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες.

Διαφορά της τάξεως των επτά μονάδων μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει δημοσκόπηση της Marc για τον Ant1 που διενεργήθηκε στο διάστημα 20-23 Μαϊου και παρουσιάστηκε στο Δελτίο Ειδήσεων της Παρασκευής με το Νίκο Χατζηνικολάου. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 29,4% έναντι 22,4% για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse RC, η ΝΔ συγκεντρώνει 31% στην πρόθεση ψήφου έναντι 24% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Την πεντάδα συμπληρώνουν το ΚΙΝΑΛ με 7%, η Χρυσή Αυγή με 6,5% και το ΚΚΕ με 5,5%.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάσθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, επιβεβαιώνει την παγιωμένη διαφορά (ήτοι 7,2%) υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας “Έθνος” εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ στο 24,4% και τη ΝΔ 27,8%, µε το ΚΙΝΑΛ στην τέταρτη θέση µε 6,3%, καθώς στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,9%.

Πέρα όμως από τις εντυπώσεις και τα πολιτικά αποτελέσματα στι Ευρωεκλογές,  το επιτελείο του πρωθυπουργού έχει να αντιμετωπίσει και την διαφαινόμενη αποτυχία των κεντρικών επιλογών του σε μεγάλους Δήμους και Περιφέρειες.

Η Ρένα Δούρου δεν φαίνεται να πείθει τους ψηφοφόρους.  Στο δήμο Αθηναίων,  ο Νάσος Ηλιόπουλος συνεχίζει να μην “περπατάει”, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μείνει έξω από τον δεύτερο γύρο. Χαμηλές αναμένονται και οι εκλογικές επιδόσεις της Κατερίνας Νοτοπούλου στο δήμο Θεσσαλονίκης και του Νίκου Μπελαβίλα στο δήμο Πειραιά.

Η διαφαινόμενη σχεδόν συνολική αποτυχία των κομματικών υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι αναπόφευκτο να αφήσει το πολιτικό του αποτύπωμα και στην κεντρική πολιτική σκηνή, παρότι το Μαξίμου είναι δεδομένο πως θα κάνει τα πάντα για να στρέψει την προσοχή και τη δημόσια συζήτηση στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου αναμένει “διαχειρίσιμη ήττα”, με σχετικά μικρή διαφορά.

Σε περίπτωση που η ήττα, όμως, αποδειχθεί καθολική δεν χωράει αμφίβολια ότι η επόμενη ημέρα είναι μέρα πολιτικών εξελίξεων.