Περισσότερα δάνεια προγραμματίζουν οι Τράπεζες για επιχειρήσεις – Ποιες μπορούν να πάρουν

Μετά από αρκετά χρόνια “ξηρασίας” στη χορήγηση δανείων, οι τράπεζες αρχίζουν ξανά να “καρποφορούν” δάνεια, με σχεδόν τα μισά να απευθύνονται σε επιχειρήσεις.

Βέβαια η πιστωτική επέκταση εξακολουθεί να κινείται με οριακά αρνητικό ρυθμό, όμως ως προς τον επιχειρηματικό τομέα ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων ήδη έχει φθάσει το 2,5%

Σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο της Alpha Bank, το υπόλοιπο των χορηγήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε στα €155,5 δισ., τον Νοέμβριο, παρουσιάζοντας αρνητικό ετήσιο ρυθμό μεταβολής (-0,3%). Από το σύνολο των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα, το 48% αφορά επιχειρηματικά δάνεια, το 34% στεγαστικά δάνεια, το 11% καταναλωτικά και λοιπά δάνεια και το 7% δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις.

Το υπόλοιπο των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στα €74,6 δισ. (+2,5%, σε ετήσια βάση), εκ των οποίων τα €68,1 δισ. αποτελούν πιστώσεις προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (+2,5%, σε ετήσια βάση) και τα €6,6 δισ. πιστώσεις προς ασφαλιστικές επιχειρήσεις και λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (+2,8%, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2018).

Ως προς την ανάλυση ανά κλάδο δραστηριότητας, αύξηση σημειώθηκε στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στους κλάδους του Τουρισμού, της Ναυτιλίας, της Ενέργειας-Ύδρευσης, της Βιομηχανίας, των Αποθηκεύσεων και Μεταφορών πλην Ναυτιλίας, της Γεωργίας και της Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας. Αντίθετα, μείωση, σε ετήσια βάση, καταγράφηκε στις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις στους κλάδους των Κατασκευών και του Εμπορίου.

Όπως φαίνεται στο γράφημα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις χορηγήσεων καταγράφονται στον κλάδο των logistics (50%) και σε ενέργεια – ύδρευση (13,7%).

Δείτε πώς κατανέμονται τα νέα δάνεια

Αναφορικά με τα δάνεια προς τα νοικοκυριά, το υπόλοιπό τους διαμορφώθηκε στα €70,2 δισ., σημειώνοντας ετήσια μείωση κατά 2,9%. Όσον αφορά τις επιμέρους κατηγορίες, τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία αποτελούν το 75% του συνόλου των δανείων προς τα νοικοκυριά, μειώθηκαν κατά 3,3%, ετησίως, ενώ τα καταναλωτικά δάνεια υποχώρησαν κατά 1,6%. Τέλος, οι πιστώσεις προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τις ατομικές επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 2,2%, τον Νοέμβριο, σε ετήσια βάση.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ