Περισσότεροι από 10.000 Καναδοί πέθαναν με ιατρική βοήθεια το 2021

Περισσότεροι Καναδοί τελειώνουν τη ζωή τους με έναν ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο, όπως αναφέρει η τρίτη ομοσπονδιακή ετήσια έκθεση για την ιατρική βοήθεια στον θάνατο (MAID – Medical Assistance in Dying). Τα στοιχεία δείχνουν ότι 10.064 άνθρωποι πέθαναν το 2021 με ιατρική βοήθεια, αύξηση 32% σε σχέση με το 2020. Η έκθεση αναφέρει ότι το 3,3% όλων των θανάτων στον Καναδά το 2021 ήταν υποβοηθούμενοι θάνατοι.

Σε επαρχιακό επίπεδο, το ποσοστό ήταν υψηλότερο σε επαρχίες όπως το Κεμπέκ, στο 4,7 τοις εκατό και η Βρετανική Κολομβία, στο 4,8 τοις εκατό.

«Αυξάνεται εντυπωσιακά γρήγορα», ανέφερε ο καθηγητής νομικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Τρούντο Λέμενς, ο οποίος ήταν μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου των Καναδικών Ακαδημιών για την ιατρική βοήθεια στον θάνατο.  Σημείωσε ότι ορισμένες περιφέρειες της χώρας έχουν ταιριάξει γρήγορα ή ξεπέρασαν τα ποσοστά στο Βέλγιο και την Ολλανδία, όπου η πρακτική ισχύει για πάνω από δύο δεκαετίες.

Η έκθεση χρησιμοποιεί δεδομένα που συλλέγονται από αρχεία που υποβλήθηκαν από γιατρούς, νοσηλευτές και φαρμακοποιούς σε όλη τη χώρα και αφορούν γραπτά αιτήματα για MAID.

Μεταξύ των ευρημάτων:

  • Όλες οι επαρχίες σημείωσαν αυξήσεις στους θανάτους από MAID, που κυμαίνονται από 1,2 τοις εκατό (Newfoundland & Labrador) έως ένα υψηλό 4,8% (British Columbia).
  • Περισσότεροι άνδρες (52,3%) από τις γυναίκες (47,7%) έλαβαν MAID.
  • Η μέση ηλικία ήταν 76,3 έτη.
  • Το 65% όσων είχαν υποβοηθούμενο θάνατο είχαν καρκίνο. Καρδιοπάθειες ή εγκεφαλικά επεισόδια αναφέρθηκαν στο 19% των περιπτώσεων, ακολουθούμενες από χρόνιες πνευμονικές παθήσεις (12%) και νευρολογικές παθήσεις όπως η ALS (12%).
  • Τα έγγραφα δείχνουν ότι εγκρίθηκε το 81% των γραπτών αιτήσεων για MAID.

Το δεκατρία τοις εκατό των ασθενών πέθαναν πριν χορηγηθεί το MAID, με σχεδόν το 2% να αποσύρει την αίτησή του πριν προσφερθεί η διαδικασία.

Το 4% των ατόμων που υπέβαλαν γραπτές αιτήσεις για ιατρική βοήθεια απορρίφθηκαν.

Η έκθεση αναφέρει ότι ορισμένοι θεωρήθηκαν μη επιλέξιμοι επειδή οι αξιολογητές θεώρησαν ότι ο ασθενής δεν έκανε εθελοντικά αίτηση για MAID.

Η πλειονότητα των αιτημάτων απορρίφθηκε επειδή οι ασθενείς θεωρήθηκαν ότι δεν ήταν διανοητικά ικανοί να λάβουν την απόφαση. Αλλά άλλες χώρες με μακροχρόνια προγράμματα απορρίπτουν πολύ περισσότερα αιτήματα υποβοηθούμενου θανάτου, είπε ο Lemmens.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή