Τα πέντε νέα βήματα των τραπεζών για πλειστηριασμούς και "κόκκινα δάνεια"

Σε πέντε βήματα θα προχωρήσουν οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια και τις συναφείς «εκκρεμμότητές» , που ταλαιπωρούν τους ισολογισμούς τους. Αυτό συμφωνήθηκε με την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, Ντανιέλ Νουί.

Στις σχετικές συζητήσεις με τους τραπεζίτες διαπιστώθηκε ότι αυξάνονται οι πλειιστηριασμοί και οι πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δάνειων από τις τράπεζες, προκειμένου να μειωθεί γρηγορότερα,  κατά 22,2 δις ευρώ, το άνοιγμα των «κόκκινων» εκκρεμοτήτων τους.

Η Ντανιέλ Νουί. , κρίνει «ικανοποιητική την πρόοδο που σημειώνεται από τις τράπεζες και την πολιτική που ακολουθούν σε συνδυασμό με το νόμο Κατσέλη».

Η κ. Νουί έδωσε τα εύσημα στους τραπεζίτες για το αποτέλεσμα των stress tests και έδειξε ικανοποιημένη και από τα βήματα που έχουν γίνει έως σήμερα στο μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τον περιορισμό των διαγραφών τους από τα στοιχεία των τραπεζών.,

Αυξήθηκαν οι πλειστηριασμοί

Ο αριθμός ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αυξήθηκε σήμερα σε 600 ανά εβδομάδα (από 450 που γίνονταν) προκειμένου οι τράπεζες να πιάσουν τους στόχους γρηγορότερα.

Τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν ότι 3,5 πλειστηριασμοί στους 10 είναι παραγωγικοί, εκ των οποίων οι 2,5 πλειστηριασμοί ολοκληρώνονται στην τιμή πρώτης προσφοράς.

Περίπου 2 πλειστηριασμοί δεν υλοποιούνται καθώς η εκκρεμότητα τακτοποιείται από τους δανειολήπτες.

Τα 5 επόμενα βήματα των τραπεζών
–  Οι πλειστηριασμοί, θα αυξηθούν σε μηνιαία βάση από τον Σεπτέμβριο και μετά.

–  Οι τράπεζες θα προχωρήσουν και σε νέες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, με και χωρίς εξασφαλίσεις.

–  Οι τράπεζες θα συνεργαστούν για την  αντιμετώπιση των εταιρικών κοινοπρακτικών δανείων, δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων που έχουν δοθεί από περισσότερες από δύο τράπεζες.

–  Θα ενταθεί, τους επόμενους μήνες, η προσφορά στους δανειολήπτες νέων πακέτων ρυθμίσεων

 –  Θα αυξηθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα μεταφερθούν στις ειδικές εταιρείες διαχείρισης.
Με δύο λόγια

Η τακτοποίηση των τραπεζικών εκκρεμοτήτων αποτελεί προτεραιότητα για τις τράπεζες που ακολουθούν συγκεκριμένη επιθετική πολιτική. Οι άμυνες των δανειοληπτών έχουν καταρρεύσει…