Πέθανε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ: Νεκρός στα 88 του ο «αρχιτέκτονας» του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας»

Ένα από τα σκληρότερα «γεράκια» της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, πέθανε την Τετάρτη 30 Ιουνίου σε ηλικία 88 ετών, στο Τάος του Νέου Μεξικό.

«Γεράκι» από μικρή ηλικία

Ο Ράμσφελντ είχε μακρά πολιτική καριέρα και θεωρείτο ως ένας από τους εκφραστές της πιο «σκληρής» πολιτικής πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Υπήρξε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Φόρντ (1975-1977), όμως έγινε παγκοσμίως γνωστός από την ίδια θέση κατά την περίοδο 2001-2006, όταν, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, έγινε ο «αρχιτέκτονας» του σκληρού δόγματος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» της κυβέρνησης Μπους, μαζί με τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι.

Τα λάθη του

Μετά την εισβολή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ο «Ράμι», όπως ήταν γνωστός μεταξύ των φίλων του, χρεώθηκε προσωπικά το φιάσκο των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν, τα βασανιστήρια στο Αμπού Γκράιμπ, καθώς και την προώθηση της ψευδούς -όπως αποδείχθηκε- θεωρίας ότι ο Σαντάμ Χουσέιν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, θεωρία που στήριξε την επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ. Επίσης του χρεώνεται η φράση περί «νέας Ευρώπης», η οποία δίχασε το ΝΑΤΟ και προκάλεσε τριγμούς στη συμμαχία.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο λάθος που του χρεώνεται είναι ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη η επίθεση στο Ιράκ: σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής, ο Ράμσφελντ πίστευε ότι η αεροπορική υπεροχή των ΗΠΑ θα αρκούσε για να καταρρεύσει το καθεστώς, παραβιάζοντας έτσι το βασικό επιχειρησιακό σχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων και οδηγώντας σε μια μακρόχρονη, δύσκολη και απίστευτα δαπανηρή επιχείρηση, η οποία, εκτός των άλλων, αποσταθεροποίησε πλήρως τη χώρα.

Το αντίθετο του Μακναμάρα

Σύμφωνα με τους New York Times, ο «Ράμι» υπήρξε ο δεύτερος κατά σειρά πιο ισχυρός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, μετά τον Ρόμπερτ Μακναμάρα, ο οποίος είχε θητεύσει στην ίδια θέση επί προεδρίας Τζον Φίτζεραλντ Κένεντι κατά τη διάρκεια της κρίσης στον Κόλπο των Χοίρων αλλά και στον πόλεμο εναντίον του Βιετνάμ. Όμως, ενώ ο Μακναμάρα παραδέχθηκε τα λάθη του, ο Ράμσφελντ έφθασε στο σημείο, κατά τον αποχαιρετιστήριο λόγο του από το Πεντάγωνο, να χαρακτηρίσει «τρομερό λάθος» την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τα βασανιστήρια κρατουμένων στο Αμπού Γκράιμπ ο Ράμσφελντ είχε υποβάλει την παραίτησή του προς τον Τζόρτζ Μπους, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή. Τελικά, ο Ράμσφελντ αναγκάστηκε να παραιτηθεί το Νοέμβρη του 2006 εξαιτίας του χάους που είχαν δημιουργήσει ο ίδιος και οι σύμμαχοί του στο μεταπολεμικό Ιράκ.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή