Πετρέλαιο: Γιατί υποχώρησαν σε… λογικά επίπεδα οι τιμές του «μαύρου χρυσού» και πώς η Ρωσία συνεχίζει να κερδίζει από αυτό

Παρά τις δραματικές προειδοποιήσεις των αναλυτών και τις προβλέψεις ακόμα και για 200 δολάρια το βαρέλι, το τελευταίο διάστημα οι τιμές του πετρελαίου επέστρεψαν στη… Γη.

Μείωση ως και 30%

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το βαρέλι είχε ξεπεράσει τα 120 δολάρια και για το μπρεντ είχε αγγίξει και τα 140 δολάρια, ωστόσο, πλέον το αμερικανικό αργό πωλείται γύρω από τα 90 δολάρια το βαρέλι -με την τιμή του να αποκλιμακώνεται κατά περίπου 28%-, ενώ το μπρεντ υποχώρησε κατά 30% από τα υψηλά του Μαρτίου και πλέον πωλείται γύρω από τα 95 δολάρια το βαρέλι.

Οι τρεις λόγοι

Πώς, όμως, φθάσαμε από τα υψηλά της άνοιξης και των αρχών του καλοκαιριού στη σημερινή αποκλιμάκωση; Σύμφωνα με τους αναλυτές, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι και όλοι, με τον τρόπο τους, είναι ανησυχητικοί, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα επηρεάσουν μεσω- και μακροπρόθεσμα τις τιμές του «μαύρου χρυσού», δηλαδή, αν η τιμή του θα συνεχίσει να πέφτει ή αν βρεθούμε μπροστά σε νέα «απογείωση».

Επιβράδυνση της οικονομίας

Ο πρώτος και βασικός λόγος είναι ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται και η επιβράδυνση αυτή θα συνεχιστεί και (σε ορισμένες περιπτώσεις θα μετατραπεί ακόμα και σε ύφεση) την επόμενη χρονιά. Η επιβράδυνση αυτή (που είναι πολυπαραγοντική και δύσκολη στην αντιμετώπισή της) προκαλεί μείωση στη ζήτηση του πετρελαίου, η οποία με τη σειρά της, συμπιέζει τις τιμές, μαζί με την παγκόσμια ενίσχυση του δολαρίου, η οποία προκάλεσε κι αυτή μείωση στη ζήτηση.

Μείωση των μετακινήσεων

Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός και οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων, παρά τις κρατικές επιδοτήσεις, μείωσαν τη χρήση των αυτοκινήτων σε μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ και μεγάλες χώρες της Ευρώπης, με τους οδηγούς να στρέφονται προς τα ΜΜΜ και να περιορίζουν τη χρήση των αυτοκινήτων τους. Η μειωμένη ζήτηση στην αντλιά μοιάζει να συμπαρασύρει και τις τιμές του πετρελαίου, ενώ η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει μέρος των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ για να μειώσει τις τιμές στην αντλία φαίνεται ότι έπαιξε κι αυτή το ρόλο της.

Η ρωσική παραγωγή παραμένει ισχυρή

Παρά τις κυρώσεις και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που αποφάσισαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία δεν έχει παρουσιάσει σχεδόν την παραμικρή μείωση. Αντιθέτως, οι ρωσικές εξαγωγές προς Ινδία και Κίνα αυξήθηκαν και οι προβλέψεις των αναλυτών για λιγότερο ρωσικό πετρέλαιο στην αγορά -και, ως εκ τούτου, αύξηση της τιμής- ακόμα, τουλάχιστον, δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Έτσι, η προσφορά πετρελαίου δεν μειώθηκε σημαντικά και η τιμή του άρχισε να πέφτει.

Τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα

Μάλιστα, η Ρωσία, παρά τις κυρώσεις και το εμπάργκο, βλέπει το πετρέλαιο (και το φυσικό αέριο) να οδηγούν σε πραγματικά δυσθεώρατα ύψη το εμπορικό πλεόνασμά της, που στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου έφθασε τα 167 δισεκατομμύρια δολάρια. Για σύγκριση, πέρσι κατά την ίδια περίοδο το πλεόνασμα αυτό ήταν μόλις 50 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αποδίδεται κυρίως στις αυξημένες εξαγωγές ενέργειας προς Κίνα και Ινδία, ενώ η Μόσχα έχει στραφεί προς το Πεκίνο για τα προϊόντα που πλέον δεν μπορεί να αποκτήσει από τη Δύση, λόγω κυρώσεων, με τις εισαγωγές από Κίνα προς Ρωσία να έχουν αυξηθεί κατά 20% τον Ιούλιο.

Τι μέλλει γενέσθαι

Με αυτά τα δεδομένα, οι προβλέψεις σχετικά με την πορεία της τιμής του πετρελαίου μοιάζουν… διχασμένες: κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του αργού μπορεί να πέσει ακόμα και κάτω από τα 65 δολάρια το βαρέλι ως το τέλος του 2022, ιδίως αν υπάρξει ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ. Χωρίς ύφεση, η τιμή εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω από τα 85 δολάρια το βαρέλι. Από την άλλη, υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι εν τέλει η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα αυξηθεί και πάλι, με το μπρεντ να φθάνει τα 110 δολάρια το βαρέλι στο γ’ τρίμηνο και τα 125 δολάρια στο δ’ τρίμηνο του έτους.

Καμία δημοσίευση για προβολή