Πέτρος Στεριώτης: Πιεσμένα ελατήρια προς αναζήτηση νέας ισορροπίας…

    Την ώρα που οι διεθνείς Επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, η ελληνική Αγορά καλείται να αξιοποιήσει το ανοδικό momentum που απορρέει από τις πολιτικές εξελίξεις στη Χώρα μας.

    Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υψηλά 9 ετών, με τις επιμέρους αποτιμήσεις να θυμίζουν πιεσμένα ελατήρια προς αναζήτηση νέας ισορροπίας.

    Ασφαλώς, δεν ανακάλυψαν οι ενδιαφερόμενοι τώρα το ΧΑ, απλά πήραν την “εκλογική επιβεβαίωση” για την οποία αδημονούσαν, με την περριρέουσα ατμόσφαιρα να μην αφήνει πλέον περιθώρια αμφιβολιών για την φιλοεπενδυτικότητα της ελληνικής πολιτικοοικονομικής «σκακιέρας».

    Το ξέσπασμα έκανε τον ΓΔ να υπερκεράσει ακόμα και τις 1.200 μονάδες ενδοσυνεδριακά αλλά και σε κλεισίματα, με το εν λόγω επίπεδο να αποτελεί πλέον το σημείο αναφοράς των επόμενων μετεκλογικών/προεκλογικών συνεδριάσεων και με ανοδικό διαγραμματικό στόχο τις 1.380. Φυσικά, αυτός ο στόχος δεν πρόκειται να επιτευχθεί άμεσα, καθώς η Αγορά είναι ήδη σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

    Θα αποφύγουμε τους bullish διθυράμβους, καθώς οι συνεδριάσεις ακραία υψηλών συναλλαγών και “χασμάτων” (gaps) είναι εξαιρετικά δύσκολες στην προσέγγισή τους.

    Συγκεκριμένα, αφενός οι βεβιασμένες αγορές μοιάζουν επιπόλαιες, αφετέρου το σορτάρισμα αφελές και η ρευστοποίηση κερδών πρώιμη.

    Προς ώρας υπάρχει η υποψία ενός exhaustion gap (χάσμα «κούρασης»), ενώ οι «ταύροι» θα πρέπει να αποφύγουν τη δημιουργία ενός καθοδικού gap το οποίο θα επιβεβαίωνε τον «απαισιόδοξο» διαγραμματικό σχηματισμό island reversal.

    Παραμένουμε πιστοί στην τρέχουσα ανοδική τάση, επισημαίνουμε όμως ότι αυτή απαιτεί πλέον ακόμη στενότερη «παρακολούθηση», με τα παραβολικά stop να την ακολουθούν κατά πόδας, στην προσπάθεια αποτελεσματικότερης διαχείρισης των λογιστικών κερδών και αποφυγής επενδυτικού «εγκλωβισμού».

    Μπαίνοντας στο καλοκαίρι, οι όγκοι συναλλαγών θα περάσουν το εποχικό «τεστ της θερινής ραστώνης», με τους αγοραστές να καλούνται να αποφασίσουν εάν οι όποιες μικροβυθίσεις (dips) θα αποτελούν ευκαιρία χτισίματος θέσεων ή αν η Αγορά έχει ανέβει “too fartoo fast” και θα χρειαστούν νέοι πανίσχυροι καταλύτες προκειμένου να συντηρήσουν το εν εξελίξει ράλι.
    Σε ό,τι αφορά τον Δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, αυτός “φλερτάρει” με το κρίσιμο ψυχολογικό επίπεδο των 3.000 μονάδων, ενώ το short squeeze ενισχύει τα ενδοημερήσια ανοδικά “κύματα”.

    Εφεξής θα παρακολουθήσουμε την πειστικότητα των αγοραστικών διαθέσεων σε όρους όγκου συναλλαγών και «διάχυσης» του ράλι σε όλο και περισσότερους τίτλους, τόσο σε αυτούς που έχουν μείνει πίσω όσο και σε άλλους, λιγότερο γνωστούς, τα θεμελιώδη των οποίων δικαιολογούν υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

    Με εκτίμηση,
    Πέτρος Κ. Στεριώτης

    Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

    Για οποιαδήποτε πληροφορία και επικοινωνία είμαι στη διάθεση σας στο e-mail

    [email protected]

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή