Πεζός και μέσω Αλβανίας διέφυγε ο Νίκολα Γκρούεφσκι από την πΓΔΜ...

Μέσω Αλβανίας και πεζός διέφυγε ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι από τη χώρα του για να ζητήσει πολιτικό άσυλο από την Ουγγαρία.

Όπως δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αλβανικής αστυνομίας «ο Γκρούεφσκι πρέπει να εισήλθε παράνομα στην Αλβανία» καθώς η είσοδος του δεν καταγράφηκε σε κανένα συνοριακό φυλάκιο ανάμεσα στην πΓΔΜ και τη χώρα του.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ουγγαρία, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο λέγοντας ότι διώκεται στη χώρα του, αφού είχε επιβεβαιωθεί σε δεύτερο βαθμό η ποινή των δύο ετών φυλάκισης που του είχε επιβληθεί για κατάχρηση εξουσίας.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν εμφανιζόταν στο παρελθόν ως σύμμαχος του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της πΓΔΜ από το 2006 έως το 2016.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Vijesti της πΓΔΜ, ο Νίκολα Γκρούεφσκι συνοδευόταν από δύο άτομα που διέθεταν ουγγρικό διπλωματικό διαβατήριο στο συνοριακό φυλάκιο ανάμεσα στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

Το διαβατήριο του Νίκολα Γκρούεφσκι έχει κατασχεθεί από τις δικαστικές αρχές της πΓΔΜ, ωστόσο οι πολίτες των δυτικών Βαλκανίων μπορούν να ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη επιδεικνύοντας μόνο τα εθνικά δελτία ταυτότητας.

Ο Γκρούεφσκι διώκεται και για πέντε ακόμα υποθέσεις διαφθοράς, κατάχρηση εξουσίας και τηλεφωνικές υποκλοπές αντιπολιτευόμενων και προσωπικοτήτων της κοινωνίας των πολιτών.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ