Η Pfizer ζητά επείγουσα έγκριση του εμβολίου κατά του κορονοϊού ,το Νοέμβριο – Η παγκόσμια «κούρσα» των ερευνητών

Εμβόλιο κορονοϊός

Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε σήμερα ότι πιθανότατα θα υποβάλλει αίτημα για έγκριση χρήσης έκτακτης ανάγκης του εμβολίου κατά του Covid-19 που αναπτύσσει σε συνεργασία με την γερμανική BioNTech μόλις φτάσει στο σημείο αναφοράς ασφαλείας την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει δηλώσει ότι απαιτούνται τα δεδομένα ασφαλείας δύο τουλάχιστον μηνών προκειμένου να προχωρήσει στην έγκριση χρήση έκτακτης ανάγκης για οποιοδήποτε πειραματικό εμβόλιο κατά του Covid-19.

Σύμφωνα με τον ρυθμό εγγραφής και χορήγησης δόσεων που καταγράφεται τώρα, η Pfizer εκτιμά ότι θα διαθέτει αυτά τα δεδομένα ασφαλείας κατά την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του CEO της εταιρείας Αλμπέρτ Μπουρλά, όπως μεταδίδει το Reuters.

O Mπιλ Γκέητς “ποντάρει” στην Pfizer

Η Pfizer που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και η γερμανική BioNTech θεωρούνται πρωτοπόροι στην προσπάθεια για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει στις εταιρείες 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή και παράδοση 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους εάν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ μηνός ο Μπιλ Γκέιτς ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft, ο οποίος μέσω του ιδρύματος του και της συμμαχίας Gavi έχει χρηματοδοτήσει τα περισσότερα υπό ανάπτυξη εμβόλια είχε εκτιμήσει ότι “αυτή τη στιγμή η Pfizer δείχνει ένα βήμα μπροστά. Αν δηλαδή κάποιος λάβει επείγουσα έγκριση, αυτή θα είναι μάλλον η Pfizer”.

Η «κούρσα» των ερευνητών για το εμβόλιο

  • Με βάση πάντα τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ, οι ερευνητικές προσπάθειες που έχουν περάσει στη Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών ακολούθησαν τις εξής προσεγγίσεις:Μη αναπαραγόμενων ιικών φορέων: Η αλληλουχία DNA της πρωτεΐνης – ακίδας του κορωνοϊού, γνωστής και ως πρωτεΐνης S (Spike), μέσω της οποίας προσκολλάται στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων, απομονώνεται από το ιικό γονιδίωμα και εισάγεται στο γονιδίωμα ενός διαφορετικού ιού που έχει αδρανοποιηθεί γενετικά ώστε να μην αναπαράγεται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.Αδρανοποιημένος ιός: Σε αυτόν τον τύπο εμβολίου, ο ιός χορηγείται αδρανοποιημένος στον οργανισμό. Με τον τρόπο αυτό βοηθά τον οργανισμό να αναπτύξει αντισώματα στο παθογόνο χωρίς τον κίνδυνο λοίμωξης.

    Αγγελιαφόρο RNA: Το mRNA είναι ο γενετικός κώδικας που «λέει» στα κύτταρα τι πρέπει να φτιάξουν. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για ένα αντιγόνο που μπορεί να προκαλέσει ανοσο-απόκριση απέναντι στον ιό. Ένα εμβόλιο mRNA εμπεριέχει «οδηγίες», οι οποίες κατευθύνουν τον οργανισμό να παράγει ιικές πρωτεΐνες, που μπορούν με τη σειρά τους να προκαλέσουν ανοσο-απόκριση, δηλαδή την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε περίπτωση που υπάρξει μόλυνση από τον ιό.

    Ωστόσο, η κούρσα δεν σταματά εδώ. Άλλες ερευνητικές προσπάθειες έχουν εστιάσει στην παρασκευή του εμβολίου μέσω ζωντανού εξασθενημένου ιού, πρωτεϊνικών υποομάδων, DNA και ιόμορφων σωματιδίων.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή