Ποιά οικονομικά μέτρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ – Οι φοροελαφρύνσεις και η “εθνική προτεραιότητα” της άμυνας

Σε 3 άξονες θα κινηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά

Σε 3 άξονες θα κινηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές: αμυντικές δαπάνες, μέτρα για την αντιμετώπιση του κοροναϊου και φοροελαφρύνσεις.

Ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει τον απολογισμό της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής κατά τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής του, που εξελίχθηκε παρά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, υπό το κράτος της κρίσης που δημιούργησε (παγκοσμίως) η πανδημία και εξελίσσεται υπό το βάρος της κρίσης με την Τουρκία.

  • Δεδομένου ότι αμυντικές δαπάνες αποτελούν “εθνική προτεραιότητα”, η εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος φοροελαφρύνσεων μοιραία θα δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις. Προφανώς οι μειώσεις φόρων θα είναι κατώτερες των αρχικών κυβερνητικών προθέσεων και των προσδοκιών των πολιτών.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο αναζητά τρόπους να εφαρμόσει το 2021 ορισμένες βασικές κυβερνητικές δεσμεύσεις για μειώσεις φόρων.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα θα έχουν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Μέτρα που αφορούν κυρίως στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης.

“Συντηρητική” προσέγγιση από Σταϊκούρα

Τα οικονομικά μέτρα αναμένεται να οριστικοποιηθούν ίσως και μέσα στην ημέρα. Το οικονομικό επιτελείο έχει σαφώς πάρει θέση υπέρ μιας συντηρητικής προσέγγισης. Ο κ. Σταϊκούρας μάλιστα επισημαίνει ότι η ώρα για τις μόνιμες φοροελαφρύνσεις του προγράμματος της κυβέρνησης θα έρθει όταν θα κλείσει η παρένθεση της πανδημίας.

Πότε ακριβώς θα γίνει αυτό;

Κυβερνητικές πηγές λένε ότι “παραμένει αβέβαιο”. Στο Γενικό Λογιστήριο εκτιμούν ότι θα μπούμε στο 2021 και θα παραμείνουμε, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες, με την κρίση που οφείλεται στην πανδημία σε εξέλιξη.

Κίνητρα για την απασχόληση

Ενώ στο μέτωπο των φοροελαφρύνσεων προτεραιότητα δίνεται στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών,της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, σε ό,τι αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κοροναϊού, θα δοθούν κιίνητρα για την αύξηση της απασχόλησης.

  • Ετσι, πέρα από τις παρατάσεις αναστολών και του προγράμματος Συνεργασία, η κυβέρνηση θέλει να δώσει μια νέα και πιο αισιόδοξη προοπτική. Επιθυμεί να ενισχύονται επιχειρήσεις που όχι απλώς διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους, αλλά και δημιουργούν νέες. Τα κίνητρα θα είναι στα πρότυπα των σχετικών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ειλημμένη η απόφαση να συνεχιστεί η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, σε εστίαση  και αλλού, που λήγουν στο τέλος Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή