Ποιές νέες ρυθμίσεις των ασφαλιστικών οφειλών των εργοδοτών και όλων των ελεύθερων επαγγελµατιών εξετάζει η κυβέρνηση

Νέες ρυθμίσεις των ασφαλιστικών οφειλών των εργοδοτών και όλων των ελεύθερων επαγγελµατιών εξετάζει η κυβέρνηση. Πρόκειται για µία νέα “πάγια” ρύθµιση 24 ή ενδεχοµένως 36 δόσεων στην οποία θα µπορούν να ενταχθούν όλες οι ληξιπρόθεσµες οφειλές πληττόµενων και µη επιχειρηµατιών προ και µετά κορονο-κρίσης.

Επίσης στο τραπέζι βρίσκεται η δυνατότητα επανένταξης στη ρύθµιση των 120 δόσεων για όσους την έχασαν κατά τη διάρκεια του α’ κύµατος της πανδηµίας.

Σύμφωνα με πηγές το υπουργείου,τα σενάρια για τις σχεδιαζόµενες νέες δυνατότητες ρυθµίσεων οφειλών στα Ταµεία εξειδικεύονται ως εξής:

1.Νέα “πάγια” ρύθµιση των 24 ή 36 δόσεων

Πρόκειται για µiα σχεδιαζοµeνη “µεταφορα” µίας ήδη θεσπισµένης φορο-ρύθµισης στα Ταµεία. Ο λόγος για την –από τις αρχές του έτους ισχύουσα– νέα “πάγια” φορο-ρύθµιση των 24-48 δόσεων, η οποία φαίνεται πως ήλθε η ώρα να ισχύσει και για τα Ταµεία.

Μόνο που επειδή δεν υπάρχουν στα Ταµεία έκτακτες οφειλές, η σχεδιαζόµενη νέα “πάγια” ασφαλιστική ρύθµιση δεν θα έχει έως 48 δόσεις (όπως ισχύει για τις έκτακτες φορολογικές οφειλές) αλλά έως 24 ή το πολύ έως 36 δόσεις µε τόκο από 0,25 % -1,5% (ανάλογα µε το πλήθος των δόσεων).

Στη ρύθµιση αυτή, εφόσον θεσπισθεί, θα µπορούν να ενταχθούν όλες οι βεβαιωµένες ληξιπρόθεσµες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταµεία, ανεξάρτητα του χρόνου στο οποίου κατέστησαν τέτοιες. Η ρύθµιση αυτή, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, θα αφορά όλους τους οφειλέτες των Ταµείων, είτε είναι πληττόµενοι (βάσει ΚΑΔ), είτε όχι. Σηµειώνεται πως έως σήµερα ισχύει µόνο η “πάγια” ρύθµιση των έως 12 δόσεων.

2.Δυνατότητα επανένταξης στις 120 δόσεις

Σύµφωνα µε τις πρωτες εκτιµησεις αρµοδίων στελεχών 1 στους 5 οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στη ρύθµιση των 120 δόσεων για χρέη στα Ταµεία (περίπου 80.000) φέρονται να µην µπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στις προθεσµίες καταβολής τους, παρά την 3µηνη παράταση η οποία ίσχυσε τον περασµένο Μάρτιο για τους πληττόµενους εργοδότες και επαγγελµατίες.

Ειδικά, οι ελεύθεροι επαγγελµατίες οι οποίοι επέλεξαν τον επανυπολογισµό-µείωση (περίπου 60%) των χρεών τους προ του 2017, αλλά έχασαν τις 120 δόσεις στο διάστηµα Μαρτίου-Ιουνίου, θα υποστούν µεγάλο πλήγµα καθώς οι οφειλές τους θα επιστρέψουν, όπως προβλέπουν οι υφιστάµενες διατάξεις, στα προ επανυπολογισµού επίπεδα.

Για αυτήν την κατηγορία ιδιαίτερα, ειδικά µάλιστα για όσους ανήκουν σε πληττόµενους κλάδους, εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα επανένταξης στις 120 δόσεις, υπό τον όρο της προηγούµενης καταβολής των δόσεων που χάθηκαν (χωρίς να αποκλείεται, όµως, και η µετάθεσή τους σε µεταγενέστερο διάστηµα), αλλά και των τρεχουσών εισφορών. Στο τραπέζι, όµως, βρίσκεται και η δυνατότητα επανένταξης στις 120 δόσεις και των πληττόµενων εργοδοτών.

3.Έκτακτη ρύθµιση 12-24 δόσεων

Πρόκειται για τη σχεδιαζόµενη “µεταφορά” της εξαγγελθείσας έκτακτης ρύθµισης των υπό αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων (12-24 δόσεων) και για τις υπό αναστολή ασφαλιστικές υποχρεώσεις των πληττόµενων (βάσει ΚΑΔ) εργοδοτών και αυταπασχολουµένων.

Υπενθυµίζεται πως οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές των εν λόγω επιχειρηµατιών για το 4µηνο διάστηµα Φεβρουαρίου-Μαΐου έχουν λάβει 6µηνες (κατά µήνα) παρατάσεις, οι οποίες λήγουν διαδοχικά από τον ερχόµενο Σεπτέµβριο και έπειτα. Για παράδειγµα, οι τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020 που αφορούν στους πληττόµενους επαγγελµατίες πρέπει να πληρωθούν σε 4 ισόποσες µηνιαίες δόσεις, αρχής γενοµένης από τον επόµενο µήνα (έως τις 30 Σεπτεµβρίου).

Οι τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου που αφορούν στους πληττόµενους εργοδότες πρέπει να καταβληθούν επίσης έως τις 30 Σεπτεµβρίου.

Εκείνο που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι να δώσει τη δυνατότητα σε όποιον εργοδότη ή επαγγελµατία το επιθυµεί να ρυθµίσει συνολικά τις υπό αναστολή εισφορές του για το προαναφερθέν 4µηνο, πληρώνοντάς τες είτε σε έως 12 άτοκες δόσεις, είτε σε έως 24 έντοκες (2%) δόσεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή