Πίεση από την κυβέρνηση στις τράπεζες για τις χρεώσεις στις κάρτες – Πως η καραντίνα εκτόξευσε τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα και αύξησε το κόστος

χρεώσεις κάρτες

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο οι ολοένα και περισσότερες καταγγελίες επιχειρήσεων και καταναλωτών για τις προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες για τις συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Οι καταγγελίες αυτές εντείνονται τους τελευταίους μήνες αφού την περίοδο της καραντίνας είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

Με ένα πρόχειρο έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις έχουν χρεωθεί μεγάλες προμήθειες για συναλλαγές τους, γιατί κάποιες τράπεζες δεν τηρούν το ανώτατο όριο για τις διατραπεζικές προμήθειες, που προβλέπεται από το σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό.

Τι ορίζει ο νόμος για τις προμήθειες

Εφόσον από ενδελεχείς ελέγχους διαπιστωθεί ότι δεν εφαρμόζεται ο ευρωπαϊκός κανονισμός και ότι οι υπερβολικές προμήθειες αποκτούν γενικευμένη μορφή τότε η Τράπεζα της Ελλάδος , η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορούν να επιβάλλουν υψηλές ποινές και να αναγκάσουν τις τράπεζες να εφαρμόσουν τον σχετικό νόμο, ο οποίος ορίζει ανώτατο όριο στις διατραπεζικές προμήθειες:  0,3% της αξίας της συναλλαγής για τις πιστωτικές κάρτες και  0,2% της αξίας της συναλλαγής για τις χρεωστικές κάρτες.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι αυτά τα  ποσοστά ρυθμίζουν την προμήθεια μεταξύ διαφορετικών τραπεζών -έκδοσης και αποδοχής της κάρτας πληρωμών- και δεν αφορούν τις  προμήθειες που χρεώνει η κάθε τράπεζα προς τους πελάτες της -κατόχους ή αποδέκτες καρτών. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι η τιμολογιακή πολιτική διαμορφώνεται ελεύθερα. Το επίμαχο κόστος ωστόσο ενσωματώνεται στην προμήθεια που πληρώνει η εκάστοτε επιχείρηση, στο πλαίσιο των υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών. Αυτό ανεβάζει σημαντικά τον λογαριασμό για τις ίδιες.

Γ. Ζαββός: Ασκούμε τεράστια πίεση στις τράπεζες

Το θέμα των διατραπεζικών προμηθειών, που εν τέλει επιβαρύνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις απασχολεί το οικονομικό επιτελείο και είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε πρόσφατα στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών  Γιώργος Ζαββός  , αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε ερώτηση του  βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής  κ. Μιχάλης Κατρίνη «για τις υπέρογκες, όπως είπε ο βουλευτής,  προμήθειες που συνεχίζουν να χρεώνουν οι τράπεζες στους καταναλωτές -ιδιώτες και επιχειρήσεις. «Για το θέμα των διατραπεζικών προμηθειών, τόνισε ο κ. Ζαββός, έχουμε ασκήσει τεράστια πίεση. Αυτή τη στιγμή διευκρινίζονται τα θέματα των αρμοδιοτήτων και των κυρώσεων. Αυτό αποτελεί μία σημαντική πρόοδο σε ένα πρόβλημα που έχουμε αναδείξει όλοι αυτόν τον καιρό».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2020 τα έσοδα για τους τέσσερις  συστημικούς τραπεζικούς ομίλους ξεπέρασαν τα 300 εκατομμύρια ευρώ, με τις χρεώσεις να αφορούν σε παντός τύπου υπηρεσίες. Δηλαδή  από τις απλές συναλλαγές, όπως πληρωμές λογαριασμών, αποστολή εμβασμάτων, δάνεια και κάρτες, μέχρι και τις πιο εξειδικευμένες, όπως η διαχείριση περιουσίας και εν γένει η επενδυτική τραπεζική.

Αύξηση των συναλλαγών κατά 23%

Στην Ελλάδα λειτουργούσαν το 2019 περίπου 730.000 τερματικά, σημειώνοντας αύξηση περίπου 5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι συναλλαγές, ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση, περίπου 23% σε σύγκριση με το 2018,  ενώ η αξία των συναλλαγών έφθασε τα  36 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14% σε ετήσια βάση.

Στη χώρα μας στα τέλη του 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κυκλοφορούσαν περίπου 18 εκατομμύρια ενεργές κάρτες πληρωμών. Δηλαδή συνεχίσθηκε ο αυξητικός ρυθμός έκδοσής τους σε ποσοστό 5% σε σχέση με το 2018.

Καμία δημοσίευση για προβολή