Πίεση για να αυξήσουν τις οικονομικές προσφορές οι υποψήφιοι επενδυτές για την μαρίνα Αλίμου ασκεί το ΤΑΙΠΕΔ

Πίεση για να αυξήσουν τις οικονομικές προσφορές των υποψηφίων επενδυτών για την μαρίνα Αλίμου, ασκεί το νέο κριτήριο που έθεσε σε ισχύ το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επόμενη φάση προχωρούν και οι τρεις υποψήφιοι επενδυτές. Ωστόσο θα τους ζητηθεί βελτιωμένη προσφορά μέσω eAuction και ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι έντονος πλησιάζοντας προς την γραμμή του τερματισμού, λόγω της αλλαγής των κριτηρίων.

Συγκεκριμένα η είσοδος στην επόμενη φάση και των τριών υποψηφίων κατέστη εφικτή, λόγω του κριτηρίου που έθεσε το Ταμείο, να υπάρχει διαφορά έως 15% στην οικονομική προσφορά του τρίτου από τον δεύτερο, ώστε να έχει δικαίωμα και αυτός να μετέχει στη διαδικασία του eAuction.

Δεσμευτικές οικονομικές προσφορές είχαν καταθέσει τα εξής επενδυτικά σχήματα:

*ΑΒΙΑΡΕΠΣ ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ- ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΩΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΟΣΜΟΣ ΕΛΛΑΣ

*ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

*LAMDA DOGUS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ.

Στη συνέχεια, οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ θα χρειαστούν περίπου ένα δεκαήμερο για να αξιολογήσουν τις λεπτομέρειες των οικονομικών προσφορών, όπως τα χρηματοοικονομικά μοντέλα, τα business plan, ή και τεχνικά θέματα όπως π.χ. τον τρόπο χρηματοδότησης από τράπεζες κ.λπ.

Τι προβλέπεται στη συνεδρίαση της 26ης Μαρτίου

Στις 26 Μαρτίου θα συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ώστε, να ορίσει τους προκριθέντες επενδυτές, αλλά και να οριστικοποιήσει τα χαρακτηριστικά του eAuction, δηλαδή:

(i) την ημερομηνία διεξαγωγής και την ώρα έναρξης του ηλεκτρονικού διαγωνισμού,

(ii) την τιμή εκκίνησης, δηλαδή το ύψος του ελάχιστου αποδεκτού προσφερόμενου τιμήματος, λαμβάνοντας υπόψη την υψηλότερη έγκυρη υποβληθείσα οικονομική προσφορά και την ανεξάρτητη αποτίμηση της αξίας της παραχώρησης

Περισσότερα σε λέξεις

(iii) το βήμα του διαγωνισμού (αύξηση προσφοράς), δηλαδή ένα σταθερό ποσό που ορίζεται ως η ελάχιστη αύξηση της κάθε βελτιωμένης οικονομικής προσφοράς επί της τιμής εκκίνησης, ή της ανώτατης ήδη υφιστάμενης βελτιωμένης οικονομικής προσφοράς, και

(iv) τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά σε διαγωνισμό παραχώρησης το ΤΑΙΠΕΔ θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction) για να ζητήσει βελτιωμένες οικονομικές προσφορές από τα επενδυτικά σχήματα που θα προκριθούν.

Μέσω της νέας αυτής στρατηγικής, αναφέρουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο ενισχύει τη διαφάνεια της διαγωνιστικής του διαδικασίας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον προσφορών προς όφελος του τελικού εσόδου για το Δημόσιο. Η εφαρμογή του e-Auction, είναι μια διαδικασία η οποία ήδη από το 2013 χρησιμοποιείται στους διαγωνισμούς των ακινήτων, αποφέροντας σημαντικά αυξημένα τιμήματα, προσθέτουν οι ίδιοι.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]