Ποιοί και πόσο θα πληρώσουν λιγότερους φόρους – Όλες οι ελαφρύνσεις και οι παρεμβάσεις

 

Λιγότεροι φόροι για όσους πλήττονται από την κρίση του κοροναϊού, και μειώσεις φόρων για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που χάνουν εδώ και μήνες το 40% των εισοδημάτων τους από ενοίκια,  προβλέπει το νέο πακέτο ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οι παρεμβάσεις στη φορολογία εκτείνονται από την έκτακτη μείωση του ΦΠΑ μέχρι την αύξηση της έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για δαπάνες επιστημονικής έρευνας. Αναλυτικά οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν:

Με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα:

  • Παρατείνονται όσο διαρκούν οι αναστολές λειτουργίας των εταιριών και των συμβάσεων εργασίας και οι αναστολές πληρωμών φόρων αλλά και οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους για τα τέλη Σεπτεμβρίου.
  • Μειώνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό θα γίνει με βάση τη μείωση του τζίρου που θα αποδείξουν οι επιχειρήσεις για το τρίμηνο Μαρτίου- Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι η προκαταβολή φόρου είναι σήμερα 100%. Η ΑΑΔΕ θα εντοπίσει όσους έχασαν (και πόσο έχασαν) στο α΄εξάμηνο φέτος, ώστε να  τους απαλλάξει από την υποχρέωση να πληρώσουν διπλάσιο φόρο -με βάση τα κέρδη του 2019 για τα κέρδη που δεν θα έχουν όμως το 2020.
  • Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος λόγω του κουρέματος των ενοικίων έρχεται συμψηφισμός μέρους της μείωσης του εισοδήματος από ενοίκια με τον φετινό φόρο εισοδήματος και τον φετινό ΕΝΦΙΑ.
  • Ο ΦΠΑ μειώνεται προσωρινά, δηλαδή για πέντε μήνες (από την 1η Ιουνίου έως και τις 31 Οκτωβρίου) σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες. Μειώνεται από το 24% στο 13% για τον καφέ και όλα τα σερβιριζόμενα ροφήματα, πλην των οινοπνευματωδών ποτών. Ουσιαστικά το σύνολο της εστίασης θα υπάγεται για το συγκεκριμένο πεντάμηνο στον μειωμένο συντελεστή 13% προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις εστίασης και κυρίως οι επιχειρήσεις καφέ. Ερώτημα είναι αν οι μειώσεις αυτές του ΦΠΑ θα μεταφερθούν στους καταναλωτές.
  • Μειώνεται από 24% σε 13% του ΦΠΑ για 5 μήνες (Ιούνιος-Οκτώβριος 2020) στα μέσα μεταφοράς (αστικές ή υπεραστικές συγκοινωνίες, τραμ, μετρό, τραίνα, αεροπλάνα, πλοία) .
  • Μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ για τα εισιτήρια των θερινών κινηματογράφων. Η μείωση στοχεύει στο να στηρίξει τον συγκεκριμένο κλάδο το φετινό καλοκαίρι λόγω της μείωσης των εσόδων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.
  • Μειώνεται ο ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα. Συγκεκριμένα από τα τουριστικά πακέτα το 90% αντί για το 80% θα υπάγεται πλέον στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% και το υπόλοιπο 10% αντί για 20% θα υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 24%.
  • Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα, για δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από 1η Σεπτεμβρίου 2020 και μετά.

Επίσης η μείωση επαγγελματικού μισθώματος κατά 40%, τον μήνα Ιούνιο, δικαιούνται όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές αλλά και όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου. Ειδικά οι  επιχειρήσεις του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δικαιούνται μείωση του ενοικίου και για Ιούνιο, και για Ιούλιο, και για Αύγουστο. Μείωση ενοικίου για την 1η τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους, δικαιούνται και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε προσωρινή αναστολή