Ποιοί βασικοί παράγοντες οδήγησαν σε Πρωτογενές Έλλειμμα 8,119 δισ. ευρώ  το επτάμηνο. Η αβεβαιότητα επιστρέφει

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Τα 8,119 δισ. ευρώ  άγγιξε  το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το διάστημα  Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχειά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι φορολογικοί παράγοντες που οδήγησαν εκεί: To  έλλειμμα προκύπτει  από την αναστολή σειράς φορολογικών υποχρεώσεων, οι οποίες μάλιστα πρόκειται να παραταθούν περαιτέρω γεγονός που σημαίνει ότι  η ψαλίδα του ελλείμματος θα μεγαλώσει μιας και η αναστολή των υποχρεώσεων αφορά όσους αποδεδειγμένα πλήττονται αρκετά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, δηλαδή το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

Αυτή η ρύθμιση ευνοεί τόσο την πραγματική οικονομία (φυσικά και νομικά πρόσωπα) όσο και το κράτος το οποίο δεν σημειώνει αύξηση του ιδιωτικού χρέους . Μετά την λήξη της αναστολής πληρωμών όμως, σίγουρα θα υπάρξουν πολλοί οι οποίοι δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις συσσωρευμένες  τους υποχρεώσεις. Τότε λοιπόν αναμένουμε άνοδο του ύψους του ιδιωτικού χρέους, μένει να δούμε σε τι βαθμό.

Για τον υπολογισμό του ελλείμματος το Φθινόπωρο: Ακόμη δεν έχουμε υπολογίσει την επιστροφή των αναδρομικών και τα έκτακτα μέτρα για τους πληγέντες της Εύβοιας καθώς και τις  νέες οικονομικές απώλειες του τουρισμού και της εστίασης  σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς λόγω του κλεισίματος νωρίτερα των μαγαζιών το οποίο συνεπάγεται χαμηλότερα έσοδα για τους κλάδους.

Οι οικονομικές δυσκολίες του Χειμώνα: Έχουν δρομολογηθεί σειρά φορολογικών μειώσεων για τους πολίτες προκειμένου να αποφορτιστούν από τις συνέπειες του κοροναϊού. Η δυσκολία είναι πως θα “κρατηθούν” σε καλά επίπεδα τα έσοδα του κράτους την ώρα που  η εισπραξιμότητα φόρων θα είναι μειωμένη, η ανάπτυξη αναιμική και οι επενδύσεις παγωμένες.

Σανίδα σωτηρίας αποτελούν οι εξαγωγές καθώς και η Ευρωπαϊκή βοήθεια για την στήριξη των επιχειρήσεων.  Άκρος καθοριστική είναι η υλοποίηση Δημόσιων επενδύσεων καθώς έτσι προσελκύουμε ευκολότερα ιδιωτικές. Αγκάθι εξακολουθεί να είναι η μη ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων, με την αγορά να στρέφεται  όλο και περισσότερο στην δημιουργία funds για την διαχείριση τους.

Συρρίκνωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος: O κοροναϊός  βύθισε  όλο τον πλανήτη σε ύφεση, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να συρρικνώνεται στις περισσότερες χώρες. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα τέτοιου είδους  παγκόσμια  συρρίκνωση  είχαμε να δούμε από το 1870.  Οι προηγμένες οικονομίες αναμένεται να συρρικνωθούν 7% ενώ οι αναπτυσσόμενες οικονομίες προβλέπεται να συρρικνωθούν κατά 2,5%.

Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα επειδή  προ κοροναϊού βρισκόταν σε διαφορετικό στάδιο οικονομικού κύκλου από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ -δηλαδή από την παρατεταμένη ύφεση σε αυτό της προσπάθειας ανάτασης- θα έχει μικρότερες και λιγότερο απότομες απώλειες από την υπόλοιπη Ευρώπη. Παρόλα αυτά η αβεβαιότητα είναι ενισχυμένη και πάλι διότι αυτή την στιγμή έχουμε ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του ιού στην χώρα, το οποίο δεν ξέρουμε που μπορεί να οδηγήσει.

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή