Η παρατεταμένη κρίση στην Ιταλία κάνει πιο δύσκολη και ακριβή την έξοδό μας στις αγορές

Ο νόμος του Μέρφυ φαίνεται να χτυπά για μία ακόμη φορά τα ελληνικά ομόλογα και την έξοδο της χώρας μας στις αγορές.

Όπως συνέβη τον Ιούλιο του 2014 δηλαδή, όταν η τραπεζική κρίση στην Πορτογαλία με την τράπεζα Banco Espirito Santo να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις δανειακές τις υποχρεώσεις, προκάλεσε έντονες πιέσεις στα ομόλογα. Με αποτέλεσμα να “ναυαγήσει” η δεύτερη έξοδος στις αγορές που είχε επιχειρήσει εκείνη την ημέρα η κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο Νόμος του Μέρφυ ξαναχτύπησε

Η πολιτική κρίση της Ιταλίας όπως αντικατοπτρίζεται και στις αποδόσεις των ομολόγων τόσο των δικών της όσο και των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού, έχει τρομάξει τις αγορές.

Moody’s και Σόρος ρίχνουν λάδι στην φωτιά

Η διπλή προειδοποίηση τόσο της Moody’s για υποβάθμιση του ιταλικού αξιόχρεου όσο και του Τζωρτζ Σόρος ότι η παγκόσμια οικονομία οδηγείται σε νέα κρίση, με την ΕΕ σε θέση “αδύναμου κρίκου”, λειτούργησε ως πολλαπλασιαστής του πανικού των επενδυτών.

Φλερτ του 10ετούς με το 4,70%

Εν μέσω αυτών των δυσμενών εξελίξεων, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κρατικού τίτλου έχει εκτιναχθεί λίγο κάτω από το όριο του 4,70%, κυμαινόμενο στο 4,63% καταγράφοντας έτσι μια απότομη άνοδο 20 μονάδων βάσης σε σχέση με τα επίπεδα που έκλεισε την Παρασκευή. (Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή γιορτή του Αγίου Πνεύματος ήταν τραπεζική αργία και έτσι δεν έγιναν συναλλαγές στα ομόλογα, οι οποίες ενδεχομένως να απορροφούσαν ένα μέρος των σημερινών αναταράξεων).

Το spread του ελληνικού δεκαετούς (η διαφορά της απόδοσής του από το σντίστοιχο γερμανικό) βρίσκεται στις 438 μονάδες βάσης, κάτι που από μόνο του, ακόμη και χωρίς της κρίση, δυσχεραίνει την απόπειρα εξόδου στις αγορές. Εκτός του 10ετούς ομολόγου, άνω του 4% κινείται αυτή του 7ετούς (στο 4,41%) ενώ η απόδοση του 5ετούς διαμορφώνεται στο 4,10%.

Και ισπανικό πρόβλημα

Τα περιφερειακά ομόλογα του Νότου της Ευρωζώνης πλήττονται και από έναν πρόσθετο λόγο, την επικείμενη πρόταση μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι. Αποτέλεσμα υπήρξε η απόδοση του ισπανικού 10ετούς να ανέλθει στο 1,61% από 1,57%.

Και, όπως κατά κανόνα συμβαίνει με την αγορά 2 ταχυτήτων της ευρωζώνης, καθώς ο Νότος “τρομάζει τις αγορές, η Γερμανία αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά τόπος ασφάλειας με αποτέλεσμα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς να υποχωρεί στο 0,28%.

Φόβοι για την επόμενη ημέρα

Στην Ιταλία, ένα μέρος των αθρόων πωλήσεων ομολόγων και της ανόδου των αποδόσεων (εκείνη του 2ετούς ιταλικού τίτλου ξεπέρασε το όριο του 2% για πρώτη φορά από το 2014 φτάνοντας στο 2,29% ενώ του 10ετούς σημειώνοντας νέο ρεκόρ βρέθηκε  στο 3,15% από 2,928%) οφείλεται στους φόβους για την επόμενη ημέρα. Και πιο συγκεκριμένα, στο σενάριο να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του προέδρου της χώρας, κάτι που θα οξύνει περαιτέρω την κρίση.

Δεν είναι όμως μόνο η αγορά ομολόγων που βυθίζεται. Στο χρηματιστήριο της Αθήνας, ο γενικός δείκτης χάνει πάνω από 2% (-2,39%) υποχωρώντας κάτω καο από τις 740 μονάδες.

Με δύο λόγια

Εν μέσω του πανικού στα ομόλογα και στα χρηματιστήρια, η κόντρα Σολτς – Τόμσεν, και η γενικότερη απόκλιση των εκτιμήσεων ΕΕ – ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, απειλεί με ναυάγιο το χρονοδιάγραμμα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Καμία δημοσίευση για προβολή