Πιο ισχυρά κίνητρα για χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Όλα τα μέτρα που μελετά το οικονομικό επιτελείο για τη μείωση της φοροδιαφυγής

    Ισχυρά κίνητρα για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μελετά η κυβέρνηση, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου είναι η έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες – η οποία,ως γνωστόν , έχει καταργηθεί, η επιστροφή κεφαλαίου επί των συναλλαγών και η αλλαγή του μοντέλου της φορολοταρίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τα εξής σενάρια:

    • Επιστροφή κεφαλαίου για συγκεκριμένες δαπάνες που αφορούν κλάδους στους οποίους καταγράφεται σημαντική φοροαποφυγή, όπως τα συνεργεία αυτοκινήτων και οικοδομικές εργασίες. Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο μελετά την επιστροφή κεφαλαίου προς τους φορολογούμενους,  σε ποσοστό από 1 έως 10% της συναλλαγής.
    • Έκπτωση φόρου από τις ιατρικές δαπάνες. Πρόκειται για ένα μέτρο  που ίσχυε στο παρελθόν και καταργήθηκε τα χρόνια των μνημονίων. Το σενάριο που μελετάται προβλέπει την ύπαρξη ανώτατου πλαφόν στις δαπάνες, ενώ ενδεχομένως να συνδέεται και με το εισόδημα. Σημειώνεται ότι την 1η Ιανουαρίου 2017 καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την έκπτωση φόρου 10%, εφόσον οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του.
    • Αλλαγή του μοντέλου της φορολοταρίας. Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνονται μεγαλύτερα έπαθλα αλλά σε μικρότερο αριθμό τυχερών δικαιούχων καθώς και εβδομαδιαίες κληρώσεις αντί μηνιαίων. Ειδικότερα, προβλέπεται η αύξηση του ποσού των 12 εκατ. ευρώ που διατίθεται ετησίως, ενώ πιθανότατα τα ποσό που θα κερδίζει κάθε φορολογούμενος θα αυξηθεί πό τα 1.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 3.000 ή 5.000 ευρώ, με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των τυχερών.

    Τον επόμενο μήνα το οικονομικό επιτελείο ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τις συναλλαγές που πρέπει να πραγματοποιήσουν μέσω καρτών (ανέρχεται στο 30% του εισοδήματος).

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο από την 1η Ιανουαρίου 2020, όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια (εισοδηματίες), ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα πρέπει να συγκεντρώνουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αποδείξεις που ανέρχονται στο 30% του εισοδήματος τους. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουν η εφορία θα επιβάλλει πρόστιμο με συντελεστή 22% στη διαφορά δηλαδή μεταξύ των απαιτούμενων e-αποδείξεων και αυτών που θα εμφανίσει ο φορολογούμενος. Ωστόσο, στην περίπτωση που θα πραγματοποιήσουν δαπάνες για πληρωμές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, για τοκοχρεωλυτικές δόσεις δανείων και για ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος θα πρέπει να καλύψουν ποσοστό 20% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

    Στο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του 30% δεν θα περιλαμβάνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογούμενου για διατροφή. Θα λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά εισοδήματα του φορολογούμενου και όχι τα εισοδήματα που προσδιορίζονται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

    Στις δαπάνες που θα λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του ποσοστού αυτού περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα έξοδα κάθε νοικοκυριού καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα. Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

    Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

    Καμία δημοσίευση για προβολή