Ποιο το όφελος στην οικονομία από την καταιγίδα έκτακτων φορολογικών μέτρων

    Εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες θα φορολογηθούν φέτος με 9%

     

     

    Βροχή νέων έκτακτων  φορολογικών μεταρρυθμίσεων ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας. Πρόκειται για μειώσεις φόρων οι οποίες αφορούν κυρίως τον επιχειρηματικό κόσμο.

    Ο αντίκτυπος της μείωσης προκαταβολής φόρου εισοδήματος: Για τις επιχειρήσεις  που έχουν παρουσιάσει τους τελευταίους μήνες μειωμένο τζίρο, θα διευκολύνει την επαναφορά τους στην κανονικότητα. Το μέτρο ήρθε στο προσκήνιο την εποχή της χρηματοπιστωτικής ύφεσης προκειμένου να αυξηθούν τα πεσμένα φορολογικά έσοδα των κρατικών ταμείων. Βασικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων από την μείωση της προκαταβολής φόρου είναι η αύξηση της διαθέσιμης ρευστότητας.

    Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως η συγκεκριμένη μείωση  φαίνεται πως ήταν έτσι και αλλιώς στα σχέδια της Κυβέρνησης. Υπήρχαν ενδείξεις για  μείωση ακόμη και  κατάργηση της προκαταβολής  φόρου η οποία -την εποχή προ κορωνοϊού- είχε δρομολογηθεί  για το Φθινόπωρο.

    Γιατί μειώνεται στην εστίαση και τον  τουρισμό ο ΦΠΑ: Δεν είναι τυχαίο ότι οι μειώσεις ΦΠΑ θα γίνουν παράλληλα στην εστίαση και στον τουρισμό. Οι δύο κλάδοι συνδέονται στενά μεταξύ τους και είναι καλό να έχουν μέτρα παρόμοιου χαρακτήρα.

    Επίσης,  στον τουρισμό και στα  επαγγέλματα της εστίασης που λειτουργούν εποχικά και τα οποία συνδέονται με τον κλάδο, απασχολείται το 40% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας. Από το  24% στο 13% η μείωση του ΦΠΑ θα ισχύσει για τον καφέ και όλα τα σερβιριζόμενα ροφήματα, εκτός από τα  οινοπνευματώδοι, τις μεταφορές, τα  εισιτήρια των θερινών κινηματογράφων ενώ παρόμοιες μειώσεις θα δούμε και στα τουριστικά πακέτα τα λεγόμενα All Inclusive.

    Το προηγούμενο έτος ο ΦΠΑ – καθώς και ο ΕΝΦΙΑ- ήταν ο φόρος με την μεγαλύτερη εισπραξιμότητα. Αν και τα κρατικά έσοδα τονώθηκαν, η κατανάλωση παρέμεινε αναιμική. Το ερώτημα είναι, αν οι νέες μειώσεις (του φόρου προστιθέμενης αξίας) “θα κρατήσουν” την κατανάλωση, επειδή θα επηρεάσουν κλάδους που αφορούν άμεσα ή έμμεσα  σχεδόν όλο το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας καθώς και τους μισούς επαγγελματίες.

     

    Οι φορολογικές ρυθμίσεις στα ακίνητα και η σύνδεση με την κατανάλωση: Διατηρείται για το επόμενο τρίμηνο η μείωση ενοικίου κατά 40% για τις  επιχειρήσεις που ήταν ή θα παραμείνουν  κλειστές (ανάλογα τον κλάδο). Μέτρο το οποίο θα βοηθήσει τους ενοικιαστές αλλά παράλληλα και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, αφού έρχεται συμψηφισμός μέρους της μείωσης του εισοδήματος από ενοίκια με τον φετινό φόρο εισοδήματος και τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

    Η ακίνητη περιουσία είναι ιδιαίτερα σημαντική στην Ελλάδα, ως πηγή απόκτησης εισοδήματος και αποτελεί μεγάλο μέρος του πλούτου τω Ελληνικών νοικοκυριών, καθώς το ποσοστό ιδιοκτησίας υπολογίζεται σε  80%, πάνω από τον Ευρωπαϊκό  όρο  που κυμαίνεται στο 70%. Πολλοί είναι εκείνοι που ως συμπληρωματική δραστηριότητα νοικιάζουν τα ακίνητα τους επομένως η στήριξη τους ήταν άκρως απαραίτητη για να στηριχθεί η κατανάλωση.

     

     

     

     

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή