Θοδωρής Καλούδης

Πιρουέτα 180 μοιρών από Τσίπρα – «Οι Ευρωεκλογές δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης, είναι… δημοσκόπηση» είπε στον Alpha και επιθυμεί να πάρει «αβάντζο» έως την επόμενη εθνική κάλπη. Ωστόσο η 26η Μαΐου θα κρίνει τις εξελίξεις…

 

Του Θοδωρή Καλούδη

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες βράδυ στον Alpha, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ως απλή «εικόνα δημοσκόπησης», επιχειρώντας έτσι να απεγκλωβιστεί από το πολιτικό διακύβευμα της 26ης Μαΐου, που είχε αναδείξει ο ίδιος στη Βουλή, λέγοντας ότι οι κάλπες για την  Ευρωβουλή «αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση».

Με τον τρόπο αυτό – μια πολιτική πιρουέτα ολκής – προσπάθησε να αποδράσει από την γκαφα του, αλλά κυρίως από την ασφυκτική πίεση Μητσοτάκη, που του έστειλε τελεσίγραφο ότι στις 26 Μαΐου «χάνεις, βγαίνεις».

Ο πρωθυπουργός κάνοντας στροφή 180 μοιρών, μέσα σε λίγες ημέρες, δήλωσε με έμμεση σαφήνεια – παράδοξη για προεκλογική περίοδο – ότι δεν αισθάνεται σίγουρος για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών («είναι ντέρμπι» μας είπε) τις οποίες, έτσι, υποβαθμίζει από «λαϊκή ψήφο εμπιστοσύνης» σε «δημοσκόπηση». Ο κ. Τσίπρας θέλει να πιστεύει ότι ενδεχόμενη αποδοκιμασία του ίδιου και της κυβέρνησής του θα έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα, αφού δηλώνει βέβαιος ότι στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου (για τις οποίες επιδιώκει αβάντζο) «δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης».

Και ενώ ασφαλής πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρξει, μετά από τόσες ανακατατάξεις και ανατροπές στην κοινωνία λόγω της μακρόχρονης κρίσης, όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα τιμωρηθούν στην κάλπη της 26ης Μαΐου.

Το αισθάνεσαι παντού. Το κλίμα στη χώρα είναι αρνητικό για την κυβέρνηση. Ακόμη και τα «φιλολαϊκά μέτρα» που έλαβε στο παρά πέντε της κάλπης, μπορεί να μειώσουν τη ζημιά για το κυβερνών κόμμα, αλλά δεν φαίνονται ικανά να ανατρέψουν τη φορά των πραγμάτων στις 12 ημέρες που απομένουν από την κρίση των πολιτών.

Ο κ. Τσίπρας, έχει χάσει τους αριστερούς υπερασπιστές του (και στην Ελλάδα και την Ευρώπη) και έχει εκτεθεί σε «δεξιές πολιτικές» που τον έχουν φθείρει στην πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία που τον έφερε στην εξουσία. Οι «ενδοτικές συμπεριφορές» του στα εθνικά θέματα τον απομάκρυναν και από το «πατριωτικό» κομμάτι της Κεντροαριστεράς. Με δυό λόγια, στα πέντε χρόνια που διέρρευσαν πολλά άλλαξαν και για τον Αλέξη Τσίπρα και για τον «επιθετικό» κάποτε ΣΥΡΙΖΑ.

Το σύστημα εξουσίας εμφανίζει ισχυρές τάσεις «καθεστωτισμού», η κυβέρνηση πελαγοδρομεί σε ερασιτεχνικού τύπου φιλελεύθερες πολιτικές (που προσπαθεί να κρύψει ένοχα …με αριστερό «αμπαλάζ») η πολιτική και προσωπική φθορά των πρωταγωνιστών της «πρώτης φοράς» δεν επιτρέπει «μεγάλα λόγια» για ηθικά «πλεονεκτήματα» και άλλα τέτοια. Οι μύθοι ξέφτισαν και οι μάσκες έπεσαν. Ο κόσμος κουράστηκε από τους πειραματισμούς και απογοητεύτηκε από τους μαθητευόμενους μάγους.

Το που θα κατευθυνθεί η απογοήτευση αυτή δεν είναι ξεκάθαρο. Το πιο πιθανό είναι να στρέψει ψηφοφόρους κυρίως προς την εμφανιζόμενη ως «επικρατούσα δύναμη» Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο πρόεδρος επιχειρεί σοβαρά ανοίγματα και σε πολίτες που δεν ανήκουν στην παράταξή του. «Ψηφίστε μας έστω και με μισή καρδιά για το καλό του τόπου», λέει, έχοντας επίγνωση των σκελετών που έχει κρυμμένους (και) το κόμμα του. Aλλά ποντάροντας παράλληλα και στο ότι οι κουρασμένοι νοικοικυραίοι θέλουν ένα βατό, ρεαλιστικό πρόγραμμα με σταθερά βήματα ανάπτυξης και καλύτερης ζωής – πρόγραμμα που πιστεύει ότι (μπορεί να πείσει πως) θα εφαρμόσει.

Στις Ευρωεκλογές το πιθανότερο είναι λοιπόν να αποδοκιμαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δείχνει να προεξοφλεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το πόσο θα νικήσει η Νέα Δημοκρατία, πείθοντας ευρύτερες μάζες από το παραδοσιακό κοινό της, μένει να το δούμε. Η διαφορά τους θα κρίνει τις εξελίξεις.

Περισσότερες ειδήσεις, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]