Πιθανή επαναφορά των δύο διαγωνισμών για την ΛΑΡΚΟ από την κυβέρνηση – Μεγάλο πρόβλημα η εξεύρεση επενδυτή

Η κυβέρνηση ψάχνει λύση για την ΛΑΡΚΟ, προσπαθώντας να επιτύχει τη μη εφαρμογή της καταδικαστικής απόφασης για παράνομες κρατικές ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος είχε επαφές με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσπαθώντας να αποφευχθεί η εφαρμογή της καταδικαστική αποφάσεις για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις, που βαρύνουν την επιχείρηση.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση θα πρέπει να προτείνει λύση για την αναδιάρθρωση της βιομηχανίας με τους 1200 εργαζόμενους.

Πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρουν ότι μπορεί να επαναφέρει το σχέδιο που προέβλεπε την πώληση της ΛΑΡΚΟ σπάζοντας τη σε δύο κομμάτια. Με αυτό τον τρόπο η επιχείρηση θα απέφευγε την πληρωμή του προστίμου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο για τη ΛΑΡΚΟ θα διενεργούνταν δύο διαγωνισμοί:

  • Ο πρώτος αφορούσε την πώληση του μεταλλουργικού εργοστασίου στη Λάρυμνα και το 40% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του μεταλλείου λατερίτη του Αγίου Ιωάννη.
  • Ο δεύτερος αφορούσε την πώληση το 73% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Εύβοιας και το 100% των δικαιωμάτων εξόρυξης λατερίτη της Καστοριάς.

Σε αυτούς τους διαγωνισμούς απαγορευόταν η συμμετοχή εταιρειών μετόχων της ΛΑΡΚΟ ή εμπλεκόμενων με αυτούς, ενώ δεν υπήρχε υποχρέωση επαναπρόσληψης των εργαζομένων της. Αυτό σημαίνει ότι θα πωλείτο το 33% της καθαρής λογιστικής αξίας της ΛΑΡΚΟ που αντιπροσώπευε το 60% της συνολικής εξορυκτικής δυναμικότητας της βιομηχανίας.

Σήμερα, η εικόνα έχει χειροτερέψει κατά πολύ και θεωρείται σχεδόν απίθανο η εμφάνιση επενδυτή:

  • Τα χρέη της προς τη ΔΕΗ έχουν ανέλθει στα 310 εκατ. ευρώ,
  • Το ύψος των κρατικών ενισχύσεων που πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο έχει ανέβει στα 160 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις,
  • Ενώ η εταιρία χρωστά για την αγορά δικαιωμάτων CO2 κι επίσης δεν αγοράζει πια με αποτέλεσμα να βουλιάζει στις ζημιές.
  • Επίσης η βιομηχανία δεν κατάφερε να πληρώσει τη δόση ρύθμισης του χρέους της προς τη ΔΕH και συγκεκριμένα αυτή του Σεπτεμβρίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΛΑΡΚΟ έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το Ταμείο περιμένει τις πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να προχωρήσει στην αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιουσιακής κατάστασης του δημοσίου.

Μέτοχοι της ΛΑΡΚΟ είναι το ελληνικό Δημόσιο με 55,2% μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας με 33,4% και η ΔΕΗ με 11,4%.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή