Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Γιατί η Ελλάδα σήκωσε μπαϊράκι στις Βρυξέλλες. Οι συμμαχία των 15, το βέτο και η απολογία του Μαργαρίτη Σχοινά. Όλο το παρασκήνιο

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Γιατί η Ελλάδα σήκωσε μπαϊράκι στις Βρυξέλλες

Σε ένα πέμπτο έκτακτο συμβούλιο, στις 13 Δεκεμβρίου, πάει η συζήτηση για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου μετά τη χθεσινή πρόταση – ναυάγιο της Κομισιόν που οδήγησε την Ελλάδα, επικεφαλής 15 χωρών, να απειλήσουν με βέτο, μπλοκάροντας όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που αφορούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Κατά την τοποθέτησή τους ενώπιον δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας κ. Σίκελα και η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός ότι για τους άλλους δύο κανονισμούς υπάρχει συμφωνία μεταξύ των υπουργών. Ως προς αυτά τα ζητήματα δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές, αλλά η έγκριση των κειμένων πλέον έχει συνδεθεί με το θέμα του πλαφόν.

Οι δύο κανονισμοί αφορούν αφενός τις κοινές αγορές φυσικού αερίου και τα μέτρα αλληλεγγύης και αφετέρου την αδειοδότηση των ΑΠΕ. Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Πολωνία και άλλα επτά κράτη δήλωσαν ρητά ότι θεωρούν τους τρεις κανονισμούς άρρηκτα συνδεδεμένους. Η πρόταση της Κομισιόν κρίθηκε υελικά “μη ικανοποιητική” και οι «μεγάλοι» υπαναχώρησαν μπροστά στην απειλή βέτο Ελλάδας, Ισπανίας και άλλων χωρών.

Ο Σχοινάς αναγνωρίζει την ανεπάρκεια της πρότασης της Κομισιόν

Ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί – και ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν απειλεί την ΕΕ με σοβαρές επιπτώσεις αν μπει πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο – είναι πως την ανεπάρκεια της πρότασης Φον ντερ Λάιεν για πλαφόν 275 ευρώ/MWh, αναγνώρισε ακόμη και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σχοινάς παραδέχθηκε πως η πρόταση της Ευρωπαϊκής Eπιτροπής για το πλαφόν στο φυσικό αέριο είναι υψηλή. Μάλιστα ο κ. Σχοινάς επεσήμανε πως η διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο των υπουργών θα φέρει το όριο προς τα κάτω και πως υπάρχει πλέον πρόταση στο τραπέζι.

Είχε προηγηθεί ένα απίστευτο παρασκήνιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, το πρωί της Πέμπτης, όπου η Ελλάδα κατάφερε να χτίσει μια συμμαχία με τις χώρες του «Νότου», κόντρα στη Γερμανία και τις χώρες του Βορρά, και να απειλήσει με βέτο στη διευκόλυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και του μηχανισμού, αν πρώτα δεν υπάρξει συμφωνία για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των χωρών Βέλγιο, Βουλγαρία, Ισπανία και Ελλάδα μιλήσαν πρώτοι και εξέφρασαν τη θέση που είχαν συμφωνήσει νωρίτερα, να μη δώσουν το πράσινο φως στη διευκόλυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και του μηχανισμού.

Το παρασκήνιο πριν από τη συνεδρίαση

Σύμφωνα με “ανώτατες πηγές” που επικαλείται το iefimerida.gr πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, στις 8:15 το πρωί, η ελληνική αντιπροσωπεία πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τους εκπροσώπους 15 χωρών προκειμένου να διαπιστωθεί αν η συμμαχία του «Νότου» μπορεί να χτίσει ένα blocking minority και να ασκήσει βέτο, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ των 15 η έκπληξη ήρθε από την Ισπανία που συντάχθηκε με την ελληνική θέση. Τελικά Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Κροατία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λιθουανία συμφώνησαν να μπουν στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας και να ξεκαθαρίσουν ότι δεν δίνουν πολιτική έγκριση και να τα μπλοκάρουν.

Επιπροσθέτως, οι «15» τόνισαν ότι η πρόταση της Επιτροπής πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά, καθώς οι όροι που έχουν τεθεί για την ενεργοποίηση του προσωρινού μηχανισμού θεωρήθηκαν ανεφάρμοστοι.

Το βασικό αίτημα που προωθούν είναι το πλαφόν στις μελλοντικές συναλλαγές του TTF να κατέβει τουλάχιστον στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αλλάξουν και οι υπόλοιποι όροι ενεργοποίησης, αφού δεν αντανακλούν ρεαλιστικά σενάρια. Επίσης, προβληματισμό δημιουργεί σε ορισμένους το γεγονός ότι Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να αναστείλει τον μηχανισμό κατά βούληση εάν παρατηρηθεί διαταραχή της αγοράς φυσικού αερίου ή κίνδυνοι για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ε.Ε.

Σκρέκας: Πλαφόν στα 275 ευρώ δεν είναι στην ουσία πλαφόν

To να μπει μια οροφή (ένα πλαφόν) στα 275 ευρώ δεν είναι στην ουσία οροφή» τόνισε ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την άφιξη του στο Συμβούλιο των αρμόδιων Υπουργών στις Βρυξέλλες και επισήμανε ότι ένα πλαφόν μεταξύ «150 ευρώ και 200 ευρώ είναι ρεαλιστική οροφή».

Ο κ. Σκρέκας προσέθεσε πως «η ενεργειακή κρίση είναι σοκαριστική. Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να μένουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα. Οι τιμές που εκτοξεύονται απειλούν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης, κι αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό Συμβούλιο».

Ερωτηθείς για το τι θα έπρεπε να έχει προτείνει η Κομισιόν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι «ένας διορθωτικός μηχανισμός πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικός, γιατί ακόμη και τον Αύγουστο, εκείνη την περίοδο που υποφέραμε από τις τιμές στο φυσικό αέριο που είχαν εκτοξευτεί, αυτός ο διορθωτικός μηχανισμός δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Σίγουρα πρέπει να είναι διαφορετικός και λογικός. Πρέπει να είναι αυτός που θα μας βοηθήσει να ρίξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου. Διότι αυτή τη στιγμή αυτό είναι μεγάλο ζήτημα. Το μεγάλο ζήτημα που έχει η Ευρώπη είναι ότι αγοράζουμε το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο».

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή