Πλαίσιο συμφωνίας από το Κίεβο, εμφανίζεται να “συζητά” η Μόσχα. Δεν πιστεύουν στη “σοβαρότητα” του Πούτιν οι ΗΠΑ.

Πλαίσιο συμφωνίας από το Κίεβο, εμφανίζεται να

Αναδιπλώνεται η Μόσχα και ετοιμάζεται να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από την Ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο. Αυτό τουλάχιστον είπαν οι Ρώσοι διαπραγματευτές κατά τις συζητήσεις που είχαν στην Κωνσταντινούπολη με την Ουκρανική αντιπροσωπεία. Από την πλευρά του το Κίεβο εμφανίστηκε έτοιμο να υιοθετήσει καθεστώς ουδετερότητας και ζήτησε αμοιβαία βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης πέντε εβδομάδων, που μπορεί να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση του πολέμου.

  • «Προκειμένου να αυξηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και την επίτευξη του απώτερου στόχου της  της υπογραφής (μιας) συμφωνίας, ελήφθη απόφαση να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, η στρατιωτική δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνιχίφ », δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν.

Ο Φόμιν δεν έκανε καμία αναφορά σε άλλες περιοχές που διεξάγονται σφοδρές μάχες, όπως γύρω από τη Μαριούπολη στα νοτιοανατολικά, το Σούμι και το Χάρκοβο στα ανατολικά και τη Χερσώνα και το Μικολάιβ στο νότο. Ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν ότι η πρόθεση  της Ρωσίας να αποκλιμακώσει τις επιθέσεις της καλύπτει κυρίως περιοχές όπου “τα έχει βρει σκούρα” και χάνει έδαφος.

Ο Μπλίνκεν δεν βλέπει «σημάδια σοβαρότητας»

Παρά τις πρώτες “αχτίδες φωτός” στις διαπραγματεύσεις, η Ουάσινγκτον δεν μοιάζει να πείθεται. Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίκεν, δήλωσε ότι δεν έχει δει «σημάδια σοβαρότητας» από τη Ρωσία στην επιδίωξη ειρήνης, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα πρέπει να τερματίσει την επιθετικότητά της “εδώ και τώρα” και να αποσύρει τις δυνάμεις της.

«Υπάρχουν αυτά που λέει η Ρωσία και αυτά που πράττει. Εμείς, επικεντρωνόμαστε στο δεύτερο» , είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι το να λέει η Ρωσία πως μειώνει τις εχθροπραξίες γύρω από το Κίεβο μπορεί να σημαίνει ότι προσπαθεί να στρέψει αλλού την προσοχή και να εξαπατήσει τους Ουκρανούς, κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι θα το πράξει στ’ αλήθεια.

Οι Ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε ένα παλάτι της Κωνσταντινούπολης, ένα μήνα μετά την Ρωσική εισβολή, τη μεγαλύτερη επίθεση που δέχτηκε ευρωπαϊκό έθνος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εισβολή της Ρωσίας σταμάτησε στα περισσότερα μέτωπα λόγω της σκληρής αντίστασης των Ουκρανικών δυνάμεων που εμφανίζονται να έχουν ανακαταλάβει εδάφη. Ήδη χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους σε μια άτακτη φυγή στην προσφυγιά, οι Ουκρανικές υποδομές έχουν διαλυθεί και η Ρωσική οικονομία έχει χτυπηθεί σοβαρά από τις κυρώσεις της Δύσης.

Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, άφησε μια σκεπτικιστική νότα στην ατμόσφαιρα, λέγοντας ότι πρέπει να αναμένονται περαιτέρω μεγάλες ρωσικές επιθέσεις σε άλλα μέρη της Ουκρανίας. «Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε μετακίνηση ρωσικών δυνάμεων από το Κίεβο είναι αναδιάταξη, όχι απόσυρση… Αλλάζουν ταχύτητες και πιθανώς επειδή απέτυχαν με την αρχική τους επίθεση», είπε ο αξιωματούχος.

Τι συζητούν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές είπαν ότι το Κίεβο θα συμφωνούσε να μην ενταχθεί σε συμμαχίες ή να φιλοξενήσει βάσεις ξένων στρατευμάτων, αλλά επιθυμεί να έχει εγγυημένη ασφάλεια με όρους παρόμοιους με το «Άρθρο 5» του ΝΑΤΟ, τη ρήτρα συλλογικής άμυνας της διατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας.

Η Ουκρανία εμφανίζεται να επιλέγει το Ισραήλ και τα μέλη του ΝΑΤΟ Καναδά,  Πολωνία και Τουρκία ως χώρες που μπορούν να δώσουν τέτοιες εγγυήσεις. Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία θα μπορούσαν επίσης να εμπλακούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της χώρας.

Επιθυμεί επίσης,να θέσει σε δημοψήφισμα το  καθεστώς της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Η τύχη της νοτιοανατολικής περιοχής του Ντονμπάς, την οποία η Ρωσία απαιτεί να παραχωρήσει η Ουκρανία στους αυτονομιστές, το Κίεβοεπιθυμεί να συζητηθεί από τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Οι προτάσεις του Κιέβου περιελάμβαναν επίσης τη ρήτρα ότι η Μόσχα δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. Η Ρωσία είχε προηγουμένως αντιταχθεί στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και ιδιαίτερα στο ΝΑΤΟ.

Ο Μεντίνσκι είπε ότι η αντιπροσωπεία της Ρωσίας θα μελετήσει και θα παρουσιάσει τις προτάσεις στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.Για την προετοιμασία μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ο Μεντίνσκι είπε αργότερα στο πρακτορείο ειδήσεων TASS, «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε».

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές ζήτησαν συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και του προέδρου Ζελένσκι. Ο Μεντίνσκι είπε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί όταν οι υπουργοί Εξωτερικών ήταν έτοιμοι να μονογραφήσουν μια συμφωνία.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή