Κώστας Μποτόπουλος

Πλειστηριασμοί: Όλα ξεκίνησαν από το νόμο του 2015. Βαριές οι οικονομικές συνέπειες της απόφασης του Αρείου Πάγου

Κάθε εβδομάδα με τον Κώστα Μποτόπουλο

 

 Μια σημαντική και με κρίσιμες συνέπειες δικαστική απόφανση προκάλεσε, δικαιολογημένα, πολλά σχόλια, όχι όλα εξίσου δικαιολογημένα. Πρόκειται για την διαρρεύσασα –αλλά αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία- επίλυση από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου του ζητήματος που είχε δημιουργηθεί σχετικά με τη δυνατότητα των διαχειριστών «κόκκινων δανείων» (servicers) να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς. Το ανώτατο Δικαστήριο μάθαμε ότι έλαβε, με συντριπτική πλειοψηφία, απόφαση υπέρ της δυνατότητας των διαχειριστών να εκπροσωπούν πλήρως τους εντολείς-χρηματοδότες τους (τα funds, τα οποία αγοράζουν τα «κόκκινα δάνεια»), άρα να διενεργούν τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικαστικές πράξεις, μεταξύ των οποίων και πλειστηριασμούς ακινήτων.

Όλα ξεκίνησαν από το νόμο του 2015

Η νομική, η κοινωνική και η οικονομική διάσταση του ζητήματος συνδέονται αλλά είναι διακριτές. Από νομική άποψη τα πράγματα είναι μάλλον ξεκάθαρα: ο ειδικός για την αγορά «κόκκινων» τραπεζικών δανείων από funds μέσω servicers νόμος -του 2015 (παράγραφος Γ του Ν. 4336/2015) επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και «μνημονιακής» λογικής, λόγω της παράτασης από εκείνη ακριβώς την κυβέρνηση της «μνημονιακής κατάστασης»- προβλέπει τη δυνατότητα διενέργειας πλειστηριασμών από τους servicers και αυτό δεν αλλάζει από το γεγονός ότι παλαιότερος, γενικότερος και ακόμα σε ισχύ νόμος –του 2003 περί της λεγόμενος «ασφαλειοποίησης/securitization»- δεν παρείχε αυτή τη δυνατότητα.

Για να κάνουν αποτελεσματικά την –ασφαλώς όχι ευχάριστη για τους δανειολήπτες- δουλειά τους, οι διαχειριστές των «κόκκινων δανείων» προβλέφθηκε ότι θα είχαν στη φαρέτρα τους το –ισχυρό έως ακραίας, σε ορισμένες περιπτώσεις, σκληρότητας- εργαλείο της εκποίησης ακινήτων των «κακοπληρωτών». Αυτό έλεγε ο νόμος, λόγω της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει η ελληνική οικονομία αλλά και της ανάγκης των τραπεζών να τινάξουν από πάνω τους τα «κόκκινα δάνεια», και οι δικαστές δύσκολα μπορούσαν να κάνουν ότι δεν το έβλεπαν ή ότι δεν το καταλάβαιναν.

Βαριές οι οικονομικές συνέπειες της απόφασης του Αρείου Πάγου

Οι κοινωνικές συνέπειες μια τέτοιας νομικής απόφανσης είναι βαριές: πολύ σύντομα -αφού από τη στιγμή που δημοσιευθεί η απόφαση, θα έχει ισχύ για το θέμα που λύνει- θα βρεθούν υπό την απειλή πλειστηριασμού πολλές χιλιάδες δανειοληπτών σε όλη τη χώρα (σε 700.000 χιλιάδες τους ανεβάζουν δημοσιογραφικές αλλά και κομματικές πληροφορίες).

Αυτό, όμως, δεν το «αναγνωρίζει» ο Άρειος Πάγος, αλλά ο νόμος. Ένας νόμος, το ξαναλέω, που προσπαθούσε υπό συνθήκες επείγοντος να  αντιμετωπίσει μια οικονομική ανάγκη, των τραπεζών που ασφυκτιούσαν υπό το βάρος των «κόκκινων δανείων», χωρίς να αγνοεί, αλλά και χωρίς να βλέπει μονόπλευρα, το κοινωνικό ζήτημα: την ύπαρξη πολλών πολιτών που αδυνατούσαν, αλλά και αρκετών που δεν ήθελαν, να εξυπηρετούσαν τα δάνεια που είχαν λάβει σε άλλους, καλύτερους, καιρούς. Αυτή η στάθμιση, μεταξύ οικονομικής βελτίωσης και κοινωνικών της επιπτώσεων, μεταξύ «εξυγίανσης» των ισολογισμών των τραπεζών και μη υπερβολικής πίεσης σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, είναι πολιτική και όχι νομική. Ανήκει στην κυβέρνηση –μέσω ενδεχόμενης αλλαγής του νομοθετικού καθεστώτος- και όχι στη δικαστική εξουσία, που κρίνει βάσει του ισχύοντος καθεστώτος.

Πάντως κάποιοι που ζητούν από τη σημερινή κυβέρνηση να «προστατεύσει τους δανειολήπτες» αφενός δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι ίδιοι νομοθέτησαν υπέρ των funds και των servicers και αφετέρου δεν πρέπει να συγχέουν την προστασία της πρώτης κατοικίας με μια γενική ασυλία που θα ωφελούσε τους συστηματικούς –ακόμα και συστημικούς- κακοπληρωτές. Διόρθωση αδικιών και περισσότερη δικαιοσύνη, ναι –και υπάρχει ακόμη χρόνος. «Αρμαγεδδώνες» και κομματική εκμετάλλευση, όχι –κι ας έρχονται εκλογές. Ή μάλλον ακριβώς επειδή έρχονται εκλογές και με τέτοια ευαίσθητα ζητήματα δεν επιτρέπεται να γίνεται παιχνίδι.

Κώστας Μποτόπουλος

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή