Καλά νέα ΕΚΤ: Πλεόνασμα 175 δισ. Ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο 2023 σε 12μηνη βάση

Εν μέσω αδύναμης εσωτερικής ζήτησης, η Ευρωζώνη καταφέρνει να πραγματοποιεί καθαρές εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών που ξεπερνούν το 1% του μεγέθους της οικονομίας της, με εντυπωσιακή αντιστροφή του ελλείμματος αγαθών 56 δισ. Ευρώ σε πλεόνασμα 199 δισ. Ευρώ.

Πλεόνασμα 175 δισ. Ευρώ – το 1,2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης – κατέγραψε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (current account) στη Ζώνη του Ευρώ σε 12μηνη βάση τον Σεπτέμβριο 2023, έναντι αντίστοιχου ελλείμματος 32 δισ. Ευρώ (0,2% του ΑΕΠ) στο 12μηνο μέχρι τον Σεπτέμβριο 2022.

Το άθροισμα των ισοζυγίων (εισπράξεις μείον πληρωμές) των αγαθών, των υπηρεσιών, των πρωτογενών εισοδημάτων και των δευτερογενών εισοδημάτων μιας οικονομίας, είναι ο λογαριασμός του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Καλά τα νέα λοιπόν, για την Ευρωζώνη, η οποία εν μέσω αδύναμης εσωτερικής ζήτησης, καταφέρνει να πραγματοποιεί αντίστοιχο πλεόνασμα που ξεπερνά το 1% του μεγέθους της οικονομίας της.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η αντιστροφή του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών σε πλεόνασμα στην επίμαχη 12μηνη περίοδο, οφείλεται κυρίως σε αντιστροφή του ελλείμματος αγαθών 56 δισ. Ευρώ σε πλεόνασμα 199 δισ. Ευρώ και σε μικρότερο βαθμό στον περιορισμό του ελλείματος δευτερογενούς εισοδήματος (από 176 δισ. Ευρώ σε 156 δισ. Ευρώ). Αμφότερες αυτές οι εξελίξεις αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την υποχώρηση του πλεονάσματος στο πρωτογενές εισόδημα (πλεόνασμα 4 δισ. Ευρώ, από πλεόνασμα 56 δισ. Ευρώ στο δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2022) και στις υπηρεσίες (πλεόνασμα 128 δισ. Ευρώ, από 144 δισ. Ευρώ).

ΕΚΤ: Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

Το πλεόνασμα 31 δισ. Ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών του Σεπτεμβρίου 2023 της Ευρωζώνης παρέμεινε αμετάβλητο σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2023.

Για το σκέλος του ισοζυγίου πληρωμών της Ευρωζώνης που αφορά σε καθαρές προσκτήσεις τοποθετήσεων επενδυτικού χαρτοφυλακίου, οι κάτοικοι Ευρωζώνης στο 12μηνο Σεπτεμβρίου 2023 αύξησαν καθαρά κατά 421 δισ. Ευρώ τις επενδύσεις τους σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου εκτός Ευρωζώνης, ενώ οι μη κάτοικοι Ευρωζώνης αύξησαν τις καθαρές επενδύσεις χαρτοφυλακίου τους κατά 462 δισ. Ευρώ, τουτέστιν η Ευρωζώνη προσήλκυσε καθαρά 41 δισ. Ευρώ νέων κεφαλαίων επενδύσεων χαρτοφυλακίου τον Σεπτέμβριο 2023 σε 12μηνη βάση.

Καμία δημοσίευση για προβολή