Πλήγμα για το Χρηματιστήριο Αθηνών οι αποχωρήσεις εταιρειών από την αρχή της κρίσης έως σήμερα

Περισσότερες από 90 εταιρείες έχουν αποχωρήσει – ή έχουν ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες – από το Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2009 μέχρι σήμερα.

Πρόκειται κυρίως για τα ελληνικά παραρτήματα πολυεθνικών εταιριών αλλά και ιστορικών ομίλων –όπως του Τιτάνα- που πλέον έχουν ισχυρότερη παρουσία στις ξένες αγορές από ότι στην εγχώρια.

Η μεταφορά της έδρας του Τιτάνα στο Βέλγιο -διατηρώντας στη συνέχεια «τιμής ένεκεν» τις μετοχές του και  στο ΧΑ- καθώς και η δρομολογούμενη έξοδος της γαλλικών συμφερόντων εταιρείας Nexans αποτελούν ένα σημαντικό πλήγμα για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αλλά και την οικονομία στο σύνολό της.

Με την επικείμενη επίσης έξοδο και τουλάχιστον άλλων 5 εισηγμένων, με πιο άμεση πιθανότατα του «Υγεία», συνολικά το ελληνικό χρηματιστήριο θα έχει απολέσει περί τις 90 εταιρείας από την αρχή της κρίσης και των μνημονίων και περισσότερα από 15,5 δις. ευρώ κεφαλαιοποίησης.

Η μεγάλη αβεβαιότητα την περίοδο της κρίσης, η κακή κατάσταση στην Ελλάδα, το στίγμα του ελληνικού κινδύνου και η μεγάλη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων οδήγησε πολλές –ειδικά πολυεθνικές- στην ενεργοποίηση μέτρων για τον περιορισμό του ελληνικού κινδύνου.

Περισσότερα σε λέξεις

Οι μεγάλες αποχωρήσεις

Πριν από 8 χρόνια αποχώρησε από το ΧΑ η ΑΒ Βασιλόπουλος μετά την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας από τη  μητρική Delhaize. Αυτόματα το ΧΑ στερήθηκε κεφαλαιοποίηση 460 εκατ. ευρώ και μια ισχυρή κερδοφορία. Αξίζει μόνο να αναφερθεί, ότι το 2017 ο τζίρος του ομίλου ήταν 2,1 δις. ευρώ ήτοι πάνω από το 1% του ΑΕΠ και η λειτουργική του κερδοφορία  περίπου 153 εκατ. ευρώ με καθαρά κέρδη 58 εκατ. ευρώ σημαντικό μέρος των οποίων αποδίδεται ως μέρισμα.

To 2011 μετά από δημόσια πρόταση από τη LOMOND Υπηρεσίες Μεταλλικών Προϊόντων Ανώνυμη Εταιρεία, αποχωρεί από το ΧΑ η CrownHellasCan στερώντας επίσης περίπου 200 εκατ. ευρώ  κεφαλαιοποίησης από ένα δραματικά «πληγωμένο» χρηματιστήριο. H εν λόγω εταιρεία έχει τζίρο της τάξης των 166 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 7 εκατ. ευρώ. Αποτελεί δε εταιρεία που την τελευταία πενταετία έχει επενδύσει περί τα 25 εκατ. ευρώ στα τρία εργοστάσια της στην Ελλάδα.

Από τις πλέον ηχηρές αποχωρήσεις από το ΧΑ, αποτέλεσε η απόφαση της οικογένειας Κυριακόπουλου το 2013 να μεταβιβάσει στη Γαλλική Imerys την εταιρεία S&B ενώ στη συνέχεια ολοκληρώθηκε δημόσια πρόταση από τη συγγενή εταιρεία Delphi Luxembourg για έξοδο από το ΧΑ. Η κεφαλαιοποίηση της  εταιρείας ήταν 200 εκατ. ευρώ. Πλέον ο πρώην ελληνικός όμιλος έχει απόλυτα ενσωματωθεί στη μητρική του και ονομάζεται  Imerys Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάδας  με κύκλο εργασιών εντός συνόρων 150 εκατ. ευρώ.

Μια ακόμη σημαντική έξοδο αποτέλεσε εκείνη του Ηρακλή το 2015 μετά τη Δημόσια Πρόταση από τη Lafarge. Μαζί με τη διαγραφή των μετοχών της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας  διαγράφηκαν και από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ περί τα 400 εκατ. ευρώ.  Να σημειωθεί ότι η εταιρεία από το 2016 σημειώνει θετική λειτουργική κερδοφορία και σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών στα 240 εκατ. ευρώ.

Περνώντας σε μια μικρότερη εταιρεία, διαπιστώνουμε ότι σήμερα μόνο κάποιες συσκευασίες καλλυντικών θυμίζουν την πάλαι ποτέ κραταιά Ρίλκεν η οποία δεν υφίσταται μετά την απορρόφησή της από τη Henkel το 2013 και τη διαγραφή της από το ΧΑ η οποία έγινε 15 χρόνια μετά την εξαγορά της. Κατά τη διαγραφή της η κεφαλαιοποίησή της ήταν 11 εκατ. ευρώ.

Αξίζει τέλος η αναφορά στην πιο πρόσφατη διαγραφή, της εταιρείας Κορρές. Αποχωρώντας η εταιρείας από το ΧΑ μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης από την Nissos Holding είχε κεφαλαιοποίηση 66 εκατ. ευρώ.  Πέρυσι ο όμιλος είχε σημειώσει κύκλο εργασιών 56 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 7,6 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή