Πλήρης ανατροπή με τα επιτόκια της Fed: Οι αγορές «βλέπουν» 20% αύξηση

Oι επενδυτές έχουν αρχίσει να στοιχηματίζουν ότι η Fed μπορεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια, μια άλλοτε αδιανότητη προοπτική, που καταδεικνύει τη στροφή στις προσδοκίες των αγορών όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, μετά τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες μετρήσεις για τον πληθωρισμό.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι κινήσεις στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων υποδηλώνουν ότι υπάρχει πιθανότητα 20% να αυξήσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τα επιτόκια τους επόμενους 12 μήνες.

Η στροφή στις προσδοκίες έχει επιφέρει «χτύπημα» στις αγορές ομολόγων, με την απόδοση του 2ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου να σκαρφαλώνει στο υψηλό 5 μηνών του 5,01%. Η Wall Street κατέγραψε το μεγαλύτερο πτωτικό σερί των τελευταίων 18 μηνών, προτού καταγράψει ισχυρά κέρδη τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την αγορά προθεσμιακών συμβολαίων, η βασική προσδοκία των επενδυτών είναι ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια μία ή δύο φορές κατά 25 μονάδες βάσης τη φετινή χρονιά, έναντι έξι μειώσεων που ανέμεναν τον Ιανουάριο.

Νωρίτερα τον Απρίλιο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς Σάμερς άφησε να εννοηθεί ότι η επόμενη κίνηση της Fed μπορεί να είναι αύξηση και όχι μείωση επιτοκίων.

«Πιστεύω ότι είναι απολύτως κατάλληλο να υπολογίσει κανείς το ενδεχόμενο μιας αύξησης επιτοκίων», δήλωσε στους Financial Times ο Γκρεγκ Πίτερς, CIO στην PGIM Fixed Income. «Νιώθω πολύ καλύτερα που η αγορά έχει αρχίσει να αποτιμά αυτό το ενδεχόμενο, σε αντίθεση με την αρχή της χρονιάς, όπου ανέμενε μόνο μειώσεις», πρόσθεσε.

επιτόκια fed

Υπενθυμίζεται πως η Fed αύξησε τα επιτόκια στο 5,25% με 5,5% από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τζον Γουίλιαμς, πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας σημαίνει ότι «δεν αισθάνεται επείγουσα ανάγκη να μειώσει τα επιτόκια». Αν και δεν είναι η βασική του περίπτωση, πρόσθεσε ότι «αν τα δεδομένα μας λένε ότι θα χρειαζόμασταν υψηλότερα επιτόκια για να επιτύχουμε τους στόχους μας, τότε προφανώς θα θέλαμε να το κάνουμε».

Η τιμολόγηση των δικαιωμάτων προαίρεσης αντικατοπτρίζει μια πιθανότητα περίπου 20 τοις εκατό για αύξηση των επιτοκίων φέτος, σύμφωνα με τον Ed Al-Hussainy, υπεύθυνο στρατηγικής επιτοκίων στην Columbia Threadneedle Investments. Η ανάλυσή του βασίστηκε σε επιλογές που θα αποπληρωθούν σε περίπτωση αύξησης του Επιτοκίου Χρηματοδότησης Εξασφαλισμένης Ενδιάμεσης Νύχτας, ενός σημείου αναφοράς της χρηματαγοράς που παρακολουθεί στενά το κόστος δανεισμού της Fed.

Ο Benson Durham, επικεφαλής της παγκόσμιας πολιτικής και κατανομής περιουσιακών στοιχείων στην Piper Sandler, είπε ότι η ανάλυσή του υποδηλώνει σχεδόν 25 τοις εκατό πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων τους επόμενους 12 μήνες, ενώ μια ανάλυση PGIM των δεδομένων επιλογών από τη Barclays δείχνει 29 τοις εκατό πιθανότητα μιας τέτοιας αύξησης στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Στις αρχές του 2024 η πιθανότητα ήταν μικρότερη από 10%.

Ωστόσο, ενώ οι επενδυτές χρησιμοποιούν επιλογές για να αντισταθμίσουν ή να επωφεληθούν από την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων, μια ταχεία σειρά περικοπών παραμένει επίσης μια πιθανότητα.

Η αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης προτείνει μια πιθανότητα περίπου 20% η Fed να μειώσει το κόστος δανεισμού έως και 2 ποσοστιαίες μονάδες – ή οκτώ περικοπές – τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με το Durham.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα», είπε ο Durham. «Η βασική μου περίπτωση ήταν παρόμοια με τη βασική περίπτωση της Fed τους τελευταίους 18 μήνες, αλλά μπορώ επίσης να τη δω να μειώνεται πολύ πιο γρήγορα κάτω από ορισμένα σενάρια. Μπορώ επίσης να τους δω, για διάφορους λόγους, να προσθέτουν άλλη μια κούκλα».

Καμία δημοσίευση για προβολή