Πλήρης μεταστροφή για τη Γερμανία όσον αφορά στα ελληνοτουρκιά, ανησυχία για την επιθετική ρητορική της Άγκυρας

Μπορεί να… άργησε λίγο, αλλά πλέον η Γερμανία καταγράφει πλήρη μεταστροφή στη στάση της όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, όπως αποδεικνύουν οι νέες τοποθετήσεις του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

«Καρφιά» για την τουρκική επιθετικότητα

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστιαν Βάγκνερ, δήλωσε χωρίς περιστροφές το απόγευμα της Τετάρτης ότι οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα «δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ προσέθεσε ότι η «ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Βερολίνο μεταξύ αξιωματούχων της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας, ο Βάγκνερ τόνισε ότι «επί της αρχής μπορώ να πω ότι λάβαμε γνώση των δηλώσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες και ότι δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία».

«Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο»

Προσέθεσε δε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταβάλλει εντατικά προσπάθειες μαζί με τους εταίρους για τον διάλογο και την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο» και παρέπεμψε στη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πριν από την αναχώρησή της για την επίσκεψη στο Πακιστάν, στην Αθήνα και στην Άγκυρα (η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς η Μπέρμποκ βρέθηκε θετική στον κοροναϊό, στο Πακιστάν).

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη «γερμανική θέση για την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών», ο κ. Βάγκνερ επανέλαβε απόσπασμα από την ίδια δήλωση της κυρίας Μπέρμποκ σύμφωνα με το οποίο «η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όταν πρόκειται για την ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου. Σε μια περίοδο όπου η τάξη ασφάλειας της Ευρώπης αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον Πρόεδρο Πούτιν, πρέπει ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι να στέκουμε ενωμένοι. Πρέπει προβλήματα να λύνονται με συζήτηση και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».

Όρια στην Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που, ενώπιον της τουρκικής επιθετικότητας έναντι της Ελλάδας, το γερμανικό ΥΠΕΞ είχε πρόβεί σε δήλωση τύπου «βρείτε τα μεταξύ σας», προκαλώντας οργή στην Αθήνα. Ωστόσο, η συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ φαίνεται ότι έβαλε τα πράγματα σε νέα προοπτική, καθώς από εκείνη τη στιγμή η γερμανική διπλωματία έχει κάνει στροφή 180 μοιρών και οι τοποθετήσεις της είναι σαφώς υποστηρικτικές για την Ελλάδα και επικριτικές για την Τουρκία.

Φαίνεται, δε, ότι, όπως είχε γράψει προ μηνών το economico.gr, το Βερολίνο μοιάζει αποφασισμένο να θέτει… όρια στην Τουρκία, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έμοιαζει διαρκώς να… καλοπιάνει τον Ερντογάν (είναι γνωστή η στάση της Γερμανίας το 2020, όταν σταθερά απέρριπτε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, όταν το «Oruc Reis» έκοβε βόλτες στο Αιγαίο) ενθαρρύνοντας τις αναθεωρητικές ορέξεις του. Η νέα γερμανική κυβέρνηση δείχνει λιγότερο υπομονετική με τα καμώματα της Τουρκίας, ειδικά μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς.

Καμία δημοσίευση για προβολή