Πλησιάζει η ώρα των σκληρών διλημμάτων στα ελληνοτουρκικά. Είμαστε έτοιμοι; – Το καλό και το κακό σενάριο

    Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στην Τουρκία. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα επιλέξει αν και πότε θα στείλει ερευνητικό πλοίο, συνοδευόμενο από φρεγάτες, νότια της Κρήτης ή του Καστελόριζου. Αυτό μπορεί να συμβεί από τον Ιανουάριο μέχρι τον επόμενο Νοέμβριο (αμερικανικές εκλογές).

    Στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να προστατευθούν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα με αποτροπή. Αυτό που δεν συζητήθηκε είναι τι θα ακολουθήσει την επόμενη μέρα. Πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα; Πόσο αναπόφευκτος θα είναι ένας διμερής διάλογος με διαμεσολάβηση ή χωρίς;

    • Το καλό σενάριο είναι να βρεθεί διπλωματική λύση. Δηλαδή, να υπάρξει απεμπλοκή με έξωθεν παρέμβαση εφόσον η Αγκυρα φτάσει τις προκλήσεις της στα άκρα. Θα μπορούσε να στείλει πολεμικά πλοία στη θερμή περιοχή ο Μακρόν, να τηλεφωνήσει ο Τραμπ στον Ερντογάν και να του ζητήσει να κάνει πίσω, να μπει στο παιχνίδι η Μέρκελ.
    • Το κακό σενάριο είναι να φτάσουμε σε στρατιωτική απάντηση. Και τότε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια αν ο νικητής εκείνης της ώρας θα είναι και ο νικητής της επόμενης μέρας.

    Είναι πιθανό ότι οι φωνές που ακούστηκαν τελευταία υπέρ της προσφυγής στη Χάγη δεν είναι παρά κραυγές αγωνίας για την αποτροπή του κακού σεναρίου. Η προσφυγή στη Χάγη προϋποθέτει τη σύνταξη συνυποσχετικού, δηλαδή τη συγκατάθεση της Τουρκίας. Αυτό το γνωρίζουν όσοι δείχνουν προς το Διεθνές Δικαστήριο και ίσως αυτό που θέλουν να μας πουν είναι ότι πρέπει να κάνουμε κάτι, ο,τιδήποτε, για να μη φτάσουμε μπροστά σε ένα από τα πιο σκληρά διλήμματα  των τελευταίων δεκαετιών.

    Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή